Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg jobbe med funksjonshemmede?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hva/Hvordan kan jeg studere eller jobbe med folk som er funksjonshemmede? Har veldig lyst til å jobbe med det fordi ddt er så koselig. Og hva slags andre jobber kan man ha innenfor det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Så spennende og flott å høre at du har lyst til dette! Det er veldig givende å jobbe med funksjonshemmede :)

Det er flere utdanninger du kan ta, og flere måter å jobbe med funksjonshemmede på. Du kan f.eks jobbe på en bolig hvor funksjonshemmede bor, eller på et kompetansesenter for funksjonshemmede, eller kanskje i egne spesialklasser på skoler. Det er med andre ord flere ting du kan gjøre, og det vil være funksjonshemmede som trenger hjelp og støtte til mange forskjellige ting. 

Alle disse stedene vil også trenge forskjellige typer folk. De vil trenge miljøarbeidere, vernepleiere, sosionomer, kanskje sykepleiere, spesialpedagoger. Du kan slå opp alle disse yrkene og utdanningene på utdanning.no

Vernepleier eller sosionom er to yrker som kan være særlig relevante. Begge studiene er 3-årige helse- og sosialarbeiderutdanning på høgskolenivå. Fullført studium gir bachelorgrad. Opptak krever generell studiekompetanse fra videregående skole.

Du kan lese mer om de to yrkene her:
utdanning.no/yrker/beskrivelse/vernepleier
utdanning.no/yrker/beskrivelse/sosionom

Det er med andre ord flere muligheter, og det høres ut som en god idé å snakke med læreren din eller rådgiveren din om dette etterhvert. Du kan også bestemme deg senere om du vil gå studieforberedende på videregående, som gir deg generell studiekompetanse og muligheten til å studere f.eks vernepleier eller sosionom, eller om du er interessert i å gå f.eks helsefagarbeider på vgs. Dette er spennende valg som du kan se litt på senere, og snakke med foreldre og rådgiver om.

Veldig lykke til, du har mange muligheter :) Bare spør oss igjen!

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

VGS: Her er utdanningsprogrammene du kan velge mellom

Søk Vigo.no

Vil du utdanne deg ferdig til et yrke på videregående, eller tenker du å studere videre? Les om alle utdanningsprogrammene du kan velge på videregående her.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Slik finner du informasjon om utdanning

Ungdommer sitter ved et bord med en datamaskin foran seg. (www.colourbox.com)

Det er viktig å bruke tid når du skal finne informasjon om det du lurer på knyttet til utdanningen du tar eller skal ta.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb