Hopp til hovedinnholdet

Lønn og ferie

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 23 år som nesten akkurat har begynt i ny jobb. Jeg startet 20.april i år og lønnen blir utbetalt mellom 5-10 hver mnd. Jeg jobbet mye overtid den første måneden og grunnet litt dårlig økonomi i selskapet skal dette tas ut i fri og ikke lønn. Heldigvis fikk jeg på grunn av en veldig god innsats i innkjøringsperioden overtiden betalt (hurra). Men! Jeg har ikke opparbeidet meg noe feriepenger da jeg ikke jobbet i selskapet i fjor, og siden jeg ikke kom til å jobbe fullt et helt år i år (les: start april) ble vi enige om at jeg tok fri 3 uker dette året (ikke normalen på 5). Jeg lurer da på.. Jeg har ikke fått lønn for den første måneden jeg har jobbet - bare overtiden. Har jeg ikke rett på den lønnen pga ferieopplegget? Jeg tror jeg får betalt fri. Stemmer da regnestykket? Skal jeg ikke få betalt for den første måneden fordi jeg får betalt fri? Håper på raskt svar. Dette er første ordentlige møte med arbeidslivet da jeg bare har hatt sesongjobber tidligere. Takk!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

I utgangspunktet skal en ha betalt i henhold til arbeidsavtalen som er inngått, der skal det stå hva som er avtalt lønn. Videre slår arbeidsmiljøloven fast at når en jobber overtid, mer enn 9 timer pr dag/ 40 timer pr uke skal det utbetales et tillegg på minimum 40%. Når det gjelder ferie så er det ubetalt fritid, det er feriepengene som erstatter bortfallet av lønn. Dersom du skal ha betalt når du avvikler ferie, så vil det bero på avtale med arbeidsgiver. Det er ikke en rett du har etter ferielovens bestemmelser.

Relevante lenker:

Temaside om arbeidsavtale: www.arbeidstilsynet.no/arbeidsforhold/arbeidsavtale/

Temaside om feriepenger: www.arbeidstilsynet.no/arbeidsforhold/ferie/feriepenger/

 

 

Med hilsen Svartjenesten i Arbeidstilsynet i samarbeid med ung.no

(Vær oppmerksom på at vårt svar i denne tjenesten kun er veiledende kortinformasjon. Har du flere spørsmål om arbeid kan du også ringe Arbeidstilsynet på tlf: 73 19 97 00)

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette må du vite om lønn og feriepenger

Pengesedler, 200-lapper (Foto: Colourbox.com)

Aldri hørt om tariff, feriepenger eller lønnsslipp? Da bør du lese dette.

Les mer

Arbeidskontrakt og attest

Jente skriver kontakt (colourbox.com)

Fått deg jobb? Da har du krav på en skriftlig arbeidskontrakt. Og når du slutter i jobben kan du kreve en sluttattest.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb