Hopp til hovedinnholdet

Ferie = ulønnet fritid

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg startet som lærling 01.09.17 og tok 3 ukers ferie i sommer - som jeg ble trukket for. Men, spørsmålet mitt er - jeg har nå jobbet 1 år. Har jeg rett til å ta ut de 2 ukene som jeg skal (?) ha til gode, eller må jeg vente til etter nyttår med å ta ferie? Har spurt på jobb og de sier jeg ikke har rett på ferie før etter nyttår og om jeg vil ha ferie nå så blir det ulønnet. Blir så forvirra... trodde jeg skulle få rett på ferie etter å ha jobbet i 1 år? setter pris på svar.

Besvart 24.09.2018 10:00
 

Svar
Hei

Du har etter bestemmelsene i ferieloven rett til 25 virkedager ferie, dette er 4 uker og 1 dag. Virkedager er mandag til og med lørdag, uavhengig av om du faktisk jobber lørdag. Noen virksomheter har avtalt 5 uker ferie.


Ferie er ulønnet fritid, året før ferien avvikles opptjener du feriepenger som skal dekke lønnsbortfallet når du avvikler ferie.
Når du begynte å jobbe 01.09. i fjor, vil du opparbeide deg feriepenger for inntekten du hadde opptjent til 31.12.17.

Du har som sagt rett til å avvikle 25 virkedager ferie, men du vil ikke få lønn for mer enn det du har opptjent feriepenger for i 2017. Ansatte som ikke har full opptjening av feriepenger kan frasi seg retten til flere feriedager enn det de har opptjent feriepenger til.

For mer informasjon, se våre temasider om feriepenger og ferie.

 

 

Med hilsen Svartjenesten i Arbeidstilsynet i samarbeid med ung.no

(Vær oppmerksom på at vårt svar i denne tjenesten kun er veiledende kortinformasjon. Har du flere spørsmål om arbeid kan du også ringe Arbeidstilsynet på tlf: 73 19 97 00)

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette må du vite om lønn og feriepenger

Pengesedler, 200-lapper (Foto: Colourbox.com)

Aldri hørt om tariff, feriepenger eller lønnsslipp? Da bør du lese dette.

Les mer

Lærlingers rettigheter og plikter

lærling (colourbox.com)

Er du ferdig med Vg2 og skal bli lærling i bedrift? Da er det mange ting å huske på. Pass på at du gjør det som kreves av deg, og at du får de rettighetene du har krav på!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb