Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg studere tannlege og bytte til medisin?

Jente 17 år
 

Spørsmål

hei, er en jemte på 17, og lurer på om jeg kan gå i tannlegestudiet for så å deretter bytte i andreåret mitt til vanlig legestudiet, men når jeg gikk inn på tannlege studiene i oslo universitet fant jeg ut at det ikke sto hvor mye jeg trengte til snitt, men det sto lokat opptak???? hva vil det si?? og kan jeg fortsatt bytte mellom tannlege og medisin linja???

Besvart 13.11.2018 09:12
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! Skjønner godt at du lurer på dette. 

Vi i ung.no kan dessverre ikke svare på om det vil være mulig å bytte fra førsteåret tannlege til andreåret medisin - du er nødt til å kontakte lærestedet du er interessert i (du skrev at du tittet på Universitetet i Oslo), og høre med dem om mulighetene! 

Denne ordningen har vært mulig flere steder før, og kan hende er mulig nå også, men du er nødt til å forhøre deg med universitetet om det i det hele tatt er mulig :)

Lokalt opptak betyr at det er universitetet selv som vurderer og tar inn søknaden din, ikke at du søker gjennom Samordna Opptak. For eksempel er det som regel lokalt opptak hvis du har tatt en bachelor i noe, og skal søke mastergrad på samme universitet. Da søker du ikke gjennom Samordna Opptak, men gjennom universitetet selv. 

Men: På tannlegeutdanningen (odontologi), er det ikke lokalt opptak. Det er kun på spesialistutdanningen, som du eventuelt tar etter mastergraden din, at det er lokalt opptak. 

Så du søker gjennom Samordna Opptak på tannlegeutdanningen, og du kan lese her om hvilke fag du må ha for å kunne søke. 

I 2018 var poenggrensen for å komme inn på master i odontologi på UiO dette:

- Kvote for førstegangsvitnemål: 57,1
- Ordinær kvote: 65,0

Poenggrensen er den laveste poengsummen som ga tilbud i forrige opptak til studiet. Man vet ikke hva poenggrensene blir i neste opptak, selv om det er sannsynlig at det ligger rundt samme nivå.

Vi tenker at du absolutt burde kontakte studiekonsulent ved Universitetet og høre mer om mulighetene dine for å komme inn på odontologi - og aller viktigst, hvilke muligheter som fins for å søke seg over til medisin etter første året. Det er viktig at du finner ut, og det er de som kan svare godt på det :)

Lykke til, spør oss gjerne igjen!

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Hvor gode karakterer må du ha for å komme inn?

Poeng utdanning

Er du usikker på hvor mange poeng du må ha for å søke videregående skole eller høyere utdanning? Denne artikkelen viser hvordan du kan regne det ut selv.

Les mer

Drømmer du om å bli lege?

Nærbilde av en lege i legefrakk med stetoskop (Kilde: Colourbox)

Her får du oversikt over hvilke opptakskrav som gjelder og hvordan utdanningen er bygget opp.

Les mer

Opptakskrav til høyere utdanning

En matteprøve ligger på bordet sammen med en blyant og en kalkulator

Lurer du på om du trenger noen spesielle fag eller karakterer fra videregående for å komme inn på drømmestudiet? Eller bare lurer du på hva som er lurt å velge? Her får du en liten oversikt som kan hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb