Hopp til hovedinnholdet

Pappa sier at jeg ikke får lov til å kjøpe høyttaler,men det er mine penger

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er veldig interessert i høyttaler og har ett stereoanlegg men jeg har lyst på noen litt bedre høyttaler. men pappa sier at jeg ikke får lov til å kjøpe noen bedre fordi han mener at det jeg har er bra nok men det syntes ikke jeg. Men det er jo mine penger så jeg bestemmer vel hva jeg vill kjøpe selv

Besvart 13.11.2018 19:05
 

Svar
Hei

Utgangspunktet i loven er at en mindreårig (person under 18 år) ikke kan råde over sine midler med mindre det er særskilt bestemt. Dette står i vergemålsloven § 9. Det finnes et unntak for personer over 15 år; de kan bestemme over penger de har tjent/fått etter fylte 15 år (vergemålsloven § 12). 

Siden du er under 15 år, så er det foreldrene dine som kan bestemme over pengene, og hva du skal bruke dem til/hva du ikke skal bruke dem til. 

Du kan likevel forsøke å snakke med faren din om dette og se om dere kan komme frem til en løsning dere begge synes er greit. Se artikkelen jeg har lagt ved nedenfor, med noen tips til hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre!

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hvem bestemmer over pengene dine?

Penger til konfirmasjonen (ung.no)

Krangler du med foreldrene dine om hva du kan bruke egne penger på? Det finnes ikke noe klart svar, men det er vanlig å skille mellom penger du har tjent selv og penger du har fått.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din