Hopp til hovedinnholdet

Faren min får ikke jobb selv om han har utdanning

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg lurer ikke på noe, men måtte bare dele dette med noen.....Jeg og familien flyttet til Norge i 2012. Faren min var en kjemi ingeniør og moren min var en kunst lærer. Moren min begynte å jobbe på en cafe 2-3 år siden, mens faren min....han har søkt på stillinger som postmann, servitør, butikkmedarbeider til og med. Men svaret er alltid nei. Han har vært på fem praksis i sin egen profesjon så langt , og hver gang får han bra tilbakemeldinger fra kollegaer og arbeidsgivere..... men med en gang praksis perioden er ferdig, og han søker jobb hos det firmaet, får han svar som "Vi har ikke nok budsjett til å ansette deg" eller "Språket ditt er ikke bra nok enda". Faren min hater å være arbeidsledig, han har blitt en deprimert 50-åring mann som har ingen motivasjon lenger. Det er fordi de gir ham så mye håp, men knuser ham etter noen måneder. Det er akkurat som å holde en godteri foran en barn og si "Kom og ta den", og med en gang hånda hans rekker den, sier vi "Kødda, den får du ikke"

Besvart 27.11.2018 13:11
 

Svar
Hei

Det er vondt å se på at folk man er glad i sliter. Man føler seg ofte hjelpeløs når familiemedlemmer eller andre man bor sammen med har det vondt.

Det er dessverre et problem at folk ikke får jobber de er kvalifisert til. Dette gjelder uansett hvilken bakgrunn man har. Arbeidsledigheten blant folk med annen bakgrunn enn norsk er større enn for majoritetsbefolkningen, dette kan du lese mer om på statistisk sentralbyrå (ssb) sine sider. Forskjellen gjelder spesielt hvis man har utenlandskklingende navn i følge et pågående forskningsprosjekt som tar for seg diskriminering i arbeidslivet. En rapport om diskrimineringens omfang og årsaker fra fafo og institutt for samfunnsforskning i 2012 viser det samme.

Selv om man kanskje ikke får drømmejobben, eller må ta en jobb man egentlig ikke har lyst på og er overkvalifisert til, er det noen triks man kan bruke som i alle fall kan øke sjansen til å få jobb. Noen sånne triks finner du her på ung.no, hos JobbX, eller hos Universitetet i Oslo.

Hvis språket faktisk er et problem og ikke en unnskyldning fra arbeidsgiver, kan det også hjelpe å delta i språktreningsgrupper som blir organisert rundt omkring i landet blant annet av Røde Kors.

Håper noe av dette kan være til hjelp for faren din, og for dere andre i familien. Lykke til!

Hilsen Antirasistisk Senter i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Arbeidsledig - hva nå?

Jobbsøk (colourbox.com/nav.no)

Det er viktig at du raskest mulig orienterer deg i arbeidsmarkedet og søker på ledige stillinger. Start jobbsøkingen med en gang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie