Hopp til hovedinnholdet

Hvilken linje må jeg velge på vgs for å bli politi?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Heisann, jeg har lenge drømt om og bli politi så memindre jeg endrer mening så er det det jeg sannyneligvis kommer til og satse på;) Nå har det seg sånn at jeg går i 8, og jeg har to år igjen på ungdomsskolen. Og jeg har ikke peiling på hvilken videregående jeg burde søke på, når jeg isåfall kan søke på politihøgskolen osv. Jeg skjønner bare ikke det skolesystemet, hvilken linje må jeg på. Har det noe og si hvilken videregående jeg må på? Har prøvd og søke det opp, men jeg skjønner det likevell ikke. Hva er alternativene for meg når jeg går ut av tiende? Hva slags utdanning på jeg ta etter tiende for og kunne bli politi? Takk for svar på forhånd:)

Besvart 11.02.2019 11:58
 

Svar
Hei. Så spennende at du vil bli politi!

Jeg forstår veldig godt at det kan være forvirrende å finne ut av hva man skal velge på videregående og hvordan man søker høyere utdanning. Jeg skal prøve å forklare det så godt jeg kan :-) 

For å bli politi, må man gå en grunnutdanning (bachelor) ved Politihøgskolen. Dette er en 3-årig høgskoleutdanning som du tar etter videregående. 

1. Hva bør jeg velge på videregående? 
Det er ingen konkret linje du MÅ velge på videregående for å bli politi. Men du må ha generell studiekompetanse. Det får du ved å velge ett av de studieforbedrende linjene på videregående: studiespesialisering, musikk, dans og drama, medier og kommunikasjon, idrettsfag eller kunst, design og arkitektur. 

Du kan også velge å gå et yrkesfaglig utdanningsprogram (linje) og ta påbygg i vg3, slik at du får generell studiekompetanse. 

Det vil si at du kan velge mellom alle linjene på videregående, så lenge du sørger får at du får generell studiekompetanse. Jeg anbefaler deg å klikke deg inn på de ulike linkene for mer informasjon om de ulike linjene og hva generell studiekompetanse er. 

2. Hva søker jeg etter videregående? 
Etter videregående må du søke deg inn på Politihøgskolen for å utdanne deg til å bli politi. 

I tillegg til å ha generell studiekompetanse fra videregående, er det også noen andre krav for å komme inn på utdanningen: 

- Du må være norsk statsborger.
Ha plettfri vandel.
- Ha generell studiekompetanse fra videregående skole.
- Ha minst karakteren 3 i norsk hovedmål, skriftlig.
- Bestå fysiske tester.
- Oppfylle de medisinske kravene for opptak, så vel som de medisinske       kravene for førerkort klasse D.
- Bli funnet personlig egnet for opptak etter vurdering av opptaksnemnda.

Det er supert at du allerede søker etter informasjon, men husk også at du har utrolig god tid til å finne dette ut. Når du går i 10. klasse kommer du og klassen din til å få masse informasjon fra rådgiver på skolen om hvordan dere skal velge videregående. Når du starter på vgs, kan du også få hjelp av rådgiver der for å søke deg inn på Politihøgskolen. 

Du kan også snakke med rådgiver nå, hvis du ønsker mer informasjon om hvordan du skal bli politi. Jeg anbefaler deg også å lese artikkelen "Politiutdanning - dette kreves av deg" som ligger under svaret. 

Jeg håper svaret var oppklarende og til hjelp. Lykke til! 

Vennlig hilsen 

UngInfo i samarbeid med ung.no 

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Politiutdanning - dette kreves av deg

Oiliti (colourbox.com)

Vil du jobbe med etterforskning? Trives du med mennesker og vil bidra til at samfunnet føles trygt? Da er kanskje Politihøgskolen noe for deg.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb