Hopp til hovedinnholdet

Hvilke jobber bør jeg søke for å skaffe meg jobb?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er ei jente på 17, snart 18. Jeg har veldig lyst til å jobbe, men finner ikke noe jobb. Familien min har ikke god råd for at jeg skal gjøre eller kjøpe det jeg vil. Jeg har søkt mange stillinger siden jeg var 15. Har ikke engang blitt ringt for intervju :( . Jeg går på vg1 i studieforberende. Lurte på hva slags jobber burde jeg søke? Eller hva burde jeg gjøre generelt for å skaffe meg jobb? Takk for svaret! Mvh En med veldig jobblyst.

Besvart 09.04.2019 14:05
 

Svar
Hei

Det er veldig forståelig at du synes det er tungt å søke jobber uten å bli kalt inn til intervju. Det kan være både lite motiverende og kjedelig å føle at du ikke kommer noe videre, men du skal vite at det er mange som er i samme situasjon og at det er viktig å ikke gi opp.

Det er ikke umulig å få jobb, men det kan ta tid å få sin første jobb nettopp fordi man ikke har nettverket eller mangler erfaringen. 

Hva har du gjort for å få jobbene du søker? Har du kartlagt alle aktuelle steder du kan jobbe, ringt og snakket med lederen på forhånd, og deretter levert søknad og CV? Du kan se artiklene under svaret for hvordan skrive en god CV og søknad. Tenk også gjennom dette: Får du frem dine personlige egenskaper og kunnskaper i søknaden? Er du flink til å presentere deg/gi et godt førsteinntrykk når du ringer og på intervju? Kan du bli bedre på noen av disse tingene? 

Når det kommer til hva slags type jobber du kan søke på kan det vært lurt å starte med jobber som ikke krever så mye utdannelse siden du fortsatt går på videregående. Stillinger i butikk, lager, vaskehjelp, restaurant (som ryddehjelp eller på kjøkkenet), jobb i kantine, gå med avis, telefonselger er bare noen forslag på stillinger som ofte ikke krever mer enn at du er motivert og kan skrive en god CV og søknad.

Arbeidsgivere ønsker motiverte ansatte som har lyst til å jobbe der. Derfor er det kjempeviktig at du får fram hvorfor du har lyst til å jobbe akkurat der. Vis også hvordan du kan bidra. Si også noe om erfaringene dine fra utdanning, arbeidsuker på skolen, hobbyer og liknende som har lært deg noe som du kan få bruk for i bedriften der du søker jobb. Selv om du kanskje ikke har så mye jobberfaring fra før, ikke glem at også annen erfaring er viktig erfaring. Kanskje har du vært kaptein for fotballaget, sittet i elevrådet på skolen, eller annet? Hva har du lært av dine tidligere erfaringer og hvordan kan du bruke erfaringene dine i jobben som du søker? Dette må du tenke godt gjennom.

Husk at det kan vært lurt å gå innom butikker og lignende steder i ditt nærmiljø, og levere CV og søknad direkte til de. På den måten vil de ofte huske deg bedre enn hvis du sender søknad på mail. 

Du kan gjerne ta kontakt med karrièreveileder eller jobbsøkerhjelp der du bor som kan hjelpe deg med å skrive en god CV og søknad. Husk at du kan komme langt med en god CV og motivasjon hvis du er innstilt på å ta jobb i butikk, lager eller lignende.

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til! 

Vennlig hilsen 

UngInfo i samarbeid med ung.no 

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik finner du ledige jobber

Gutt søker etter jobb

På jakt etter jobb? Her er en oversikt over hvordan du kan gå frem for å finne ledige jobber.

Les mer

Hvordan skrive jobbsøknad?

Skrive på PC (colourbox.com)

Hvordan formulerer du en søknad? Hva er viktig å ha med? Ung.no gir deg tips til jobbsøknaden.

Les mer

Under 18 og på jakt etter jobb?

Beiser en benk (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne en jobb om du er under 18 år, men det er ikke umulig. Her er våre fem jobbtips til deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Jobbjakt
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om jobbjakt