Hopp til hovedinnholdet

Plikter jeg å melde ifra til arbeidsgiver om mentale lidelser?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

hei, jeg lurte på om man er pliktet til å melde ifra til arbeidsgiver om mentale lidelser som kan ha en effekt på jobbhverdagen som angst eller depresjon ol.

Besvart 11.04.2019 13:06
 

Svar
Hei

Du har normalt sett ingen plikt til å melde ifra til din arbeidsgiver om at du har en mental lidelse. Men hvis din psykiske helsetilstand kan føre til situasjoner som kan sette dine kolleger, deg selv eller andre i fare i jobbsammenheng, er dette noe din arbeidsgiver må vite om.

Skulle du bli sykemeldt fra jobben på grunn av en mental lidelse, har du en plikt til hjelpe arbeidsgiver med å tilrettelegge jobben for deg. Arbeidsgiver har da krav på å vite:

  • om sykefraværet ditt skyldes forhold på jobben, og
  • hvilke arbeidsoppgaver du kan og ikke kan utføre.

Arbeidsgiver har ikke krav på å vite noe om eventuelle diagnoser og hvilke konkrete helseproblemer du har.

 

Med hilsen svartjenesten i Arbeidstilsynet i samarbeid med ung.no

(Vær oppmerksom på at vårt svar i denne tjenesten kun er veiledende kortinformasjon. Har du flere spørsmål om arbeid kan du også ringe Arbeidstilsynet på tlf: 73 19 97 00)

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb