Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg gjøre med de dårlige arbeidsforholdene på jobben?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg vet ikke helt hva å gjøre.. Jeg har vært ute i arbeid siden fylte 18, og arbeidsforholdene har ikke alltid vært bra. Sjefen lar humøret sitt gå utover de andre ansatte, inkludert meg selv. Hun ble sykemeldt en periode og vi måtte ta vare på butikken en stund, og da hadde hun sagt til den ansvarlige i butikken at det så bra ut, og det var en bra jobb, mens til kasserer samme dag, sa hun at vi alle var ubrukelige, og gjorde en forferdelig jobb. Hun gir ikke ut riktig lønn (kanskje to ganger jeg har fått riktig lønn, og når du klager, skjer det ingenting). Hun snakker negativt om de andre ansatte til meg, og har pratet om situasjonen til en kollega som var sykemeldt. Jeg vil gå til min tillitsvalgt, men hun er bestevenn med dattera til sjefen, og det gjør ting mye mer komplisert. Samt sjefen er god venn med sin sjef der igjen. Jeg er organisert, men jeg aner virkelig ikke hva å gjøre i denne situasjonen. Arbeidstilsynet har vært varslet, men ingenting skjer. Hva kan jeg gjøre?

Besvart 15.05.2019 13:45
 

Svar
Hei

Det er utfordrende for de ansatte når det psykososiale arbeidsmiljøet på jobben er dårlig. Det går utover trivsel, og kan på sikt også gå utover helsen. Dere kan ta dette problemet opp med verneombudet på arbeidsplassen.

Verneombudet skal ivareta de ansattes interesser i arbeidsmiljøsaker.

Hvis du ikke har tillit til tillitsvalgte på arbeidsplassen, kan du ta kontakt med din fagforening direkte.

Dere kan også sjekke hva bedriftens interne rutiner sier om hvem dere kan gå til, når det er sjefen som er problemet. Hvis butikken er del av en større kjede kan det være at rutinene legger opp til at man kan varsle leddet over butikksjefen.

Hvis det ikke hjelper å ta problemet opp internt i bedriften, kan man varsle Arbeidstilsynet. Dette har dere allerede gjort. Hvis dere har nye opplysninger i denne saken, kan dere legge inn et nytt tips til Arbeidstilsynet. Arbeidstilsynet vurderer alle meldinger, og om disse skal følges opp med tilsyn. Vi kan ta direkte kontakt med virksomheten og kreve at kritikkverdige forhold rettes opp i. Arbeidstilsynet kan ikke alltid følge opp tips umiddelbart. Dette kan f.eks. skyldes at vi ikke har nok kapasitet.

Ikke riktig lønn
Du skriver at du som regel ikke får riktig lønn. Hvis du ikke får det du mener du har krav på, må du gå til innkreving av utestående lønn. Se vår temaside om dette.

Relevante lenker:

Vår temaside om verneombud:
www.arbeidstilsynet.no/hms/roller-i-hms-arbeidet/verneombud/

Tips Arbeidstilsynet: tips.arbeidstilsynet.no/

Slik følger Arbeidstilsynet opp tips:
www.arbeidstilsynet.no/kontakt-oss/tips/slik-folger-arbeidstilsynet-opp-tips/

Når du ikke får lønn:
www.arbeidstilsynet.no/arbeidsforhold/lonn/manglende-betaling-av-lonn-og-feriepenger/
Med hilsen svartjenesten i Arbeidstilsynet i samarbeid med ung.no

(Vær oppmerksom på at vårt svar i denne tjenesten kun er veiledende kortinformasjon. Har du flere spørsmål om arbeid kan du også ringe Arbeidstilsynet på tlf: 73 19 97 00)

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ung.no - oppslagsverket for deg som er ung

Skjermdump ung.no juni 2018

Ung.no er det offentliges informasjonskanal for ungdom. Her får du svar på det du lurer på. Nettstedet er drevet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb