Hopp til hovedinnholdet

Hvilke realfag trenger jeg for å bli lege?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Drømmen min er å bli lege. jeg går nå helse og oppvekst vg1, siden jeg ikke kom inn på studiespesialisering slik som jeg ønsket. Jeg tenkte å ta påbygg for å få studiekompetanse, sånn at jeg kommer inn på universitet. men jeg må jo ha realfag? får jeg det med i påbyggningen? evt hva må jeg gjøre/gå får å få drømmen min oppfylt?

Besvart 25.08.2019 12:40
 

Svar
Hei

Påbygg til generell studiekompetanse gir deg muligheten til å søke de aller fleste høyere utdanninger på høgskole og universitet - men akkurat for å bli lege, må du ha realfag også! 

For å bli lege må du ha:

- Generell studiekompetanse
- R1-matte (eller S1-matte + S2-matte)
- Kjemi 1 og Kjemi 2
- Fysikk 1

Du får generell studiekompetanse på påbygg, men ikke disse andre fagene! Så her er det en del fag du må forsøke å få tatt. 

Du kan høre med skolen din om det er mulig å få tatt noen av disse fagene på timeplanen din. Men ofte er det ikke det, og da er alternativet ditt å ta disse fagene selv, som privatist. 

Hvis du tar disse fagene som privatist mens du går på videregående, vil du fremdeles få førstegangsvitnemål. Hvis du tar dem etterpå vil du søke med ordinært vitnemål. Nå er dette ganske vanlig, at noen bruker en del år etter videregående på å ta de fagene de trenger + forbedre karakterer for å komme inn på legestudiet. Så du har muligheter også på lang sikt. 

Les i denne artikkelen vi har skrevet om å bli lege. Du trenger en del realfag som du ikke får på påbygg, og du burde snakke med rådgiver på skolen din om hvilke muligheter du har og hvordan du går frem!

Lykke til! :)

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Drømmer du om å bli lege?

Nærbilde av en lege i legefrakk med stetoskop (Kilde: Colourbox)

Her får du oversikt over hvilke opptakskrav som gjelder og hvordan utdanningen er bygget opp.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer

Hva er påbygging til generell studiekompetanse (påbygg)?

Elever sitter ved pulter i klasserom

Du som går yrkesfag kan ta påbygging til generell studiekompetanse og studere videre ved høgskole eller universitet. Her får du svar på alt du lurer på om påbygg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb