Hopp til hovedinnholdet
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no

Lønnsnivå ved ulike alderstrinn.

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg fikk jobben i en dyrebutikk for ca 3mnd siden. Dette var min aller første jobb. Jeg er 18 år, og går fortsatt på skole, så jeg jobber en sjelden gang i uka. Jeg får 120kr i timen uansett tid eller hvor lenge jeg jobber. En gutt som begynte 1 uke etter meg tjener 130kr i timen eller mer. Det eneste forskjellen mellom meg og han er at han er 21 år, jobber fulltid, og har jobbet i rema 1000 før. Jeg spurte han i dag hvorfor han fikk mer enn meg, og han sa det var fordi han er 3 år eldre enn meg, og at det øker fra man er 18-25 år. Er dette sant? Han pleier å tulle så det er vanskelig å tro han, og det kan hende at han ikke vil si hvorfor han får mer lønn, så han bare fant på noe... Hvis det han sier er sant, hvor mye lønn pleier man å få på de forskjellige alderne(18-25)? Jeg blir 19 snart, får jeg mer lønn da? Isåfall hvordan går jeg frem? Jeg tror sjefen nevnte noe med at vi får økt lønn etter prøvetiden som er 6mnd. Hvor mye er det? Hvis jeg ikke skjønte feil, vil jeg både få økt lønn etter 6mnd og når alderen min øker? Jeg trodde først at når man blir 18 så får man "fullt" lønn. Takk.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Som 18-åring vil du bli vurdert som voksen iht vårt regelverk, mens lønnas størrelse er ikke definert her -da med unntak av allmenngjørte tariffavtaler innen bygg, landbruk/gartneri, skipsbygg og renhold hvor det er innført minstelønn.

Utenom disse yrker vil lønna være basert på evt. tariffavtaler som bedriften måtte være underlagt, ellers vil det være en avtalesak mellom arbeidsgiver og arbeidstaker.

Lønnsjustering for ansiennitet og / eller alder er heller ikke i vårt regelverk slik at her vil det være interne avtaler som gjelder.


 

Med hilsen

Svartjenesten i Arbeidstilsynet i

samarbeid med Ung.no

 

Vær oppmerksom på at vårt svar i denne e-post kun er veiledende kortinformasjon.


Har du flere spørsmål om arbeid kan du også ringe Arbeidstilsynet på tlf: 815 48 222

 

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lønn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lønn


ukens tema

Skolehverdag

kommentar

#forhomofile: Jeg synes det er helt fantastisk når folk er åpne homofile. Flere ganger møter jeg folk og tenker, skulle ønske de var hetero, for de er jo DRITKULE. Men først å fremst, hvis du er homofil, ikke vær redd for å komme ut av skapet. Jeg tror ikke folk tror det er så rart som du kanskje forestiller deg. Og hvis folk har et problem med homofile, har de ett seriøst problem med hjernen sin også. Det å være homofil er like normalt som det å være hetro. Folk som ikke greier å skjønne dette, greier heller ikke å sette seg inn i den moderne verden. Det kan selvfølgelig være et lite sjokk for venner, familie og dine nærmeste, men hvis de godtar deg som du er, så godtar de dette også. Det burde de i hvertfall. Sånn som vi lever nå så synes jeg egentlig at det er unødvendig å måtte si at det er helt greit å være homofil, lesbisk, trans .osv. Dette burde folk skjønne fra før. Hvis sånn du er ikke skader noen eller særer noen så må du vise det. Verden trenger flere originale personer. Jeg går på en skole der nesten alle er klonet. Det er bare dure klær og dyre ting, og nesten alle de som er populære er kjempeslemme. Sånn burde det ikke være Lik denne kommentaren hvis du er for en ny og bedre verden. Les innlegg Liten pil høyre