Hopp til hovedinnholdet

hvordan får jeg en jobb i fritiden min?

Jente 15 år
 

Spørsmål

hvordan får jeg en jobb i fritiden min?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet ditt!

 

Før man fyller 18 år er det en del jobber man ikke kan få. For eksempel kan man ofte ikke jobbe som selger dersom man har ansvaret for å betjene kassen i en butikk. Dette varierer imidlertid fra sted til sted, så man bør uansett høre om mulighetene for å få jobb dersom man ønsker å jobbe i for eksempel en butikk. 

 

Det finnes likevel mange jobbmuligheter for dem som er yngre enn 18. Når du har fylt 15 år kan du ta arbeid som ikke er til skade for helsa di, eller hindrer deg i skolegangen (du kan for eksempel ikke jobbe på dagen for da er du jo på skolen). Du kan for eksempel jobbe

 

  • på kontor
  • i bibliotek
  • i butikk
  • på restauranter, pensjonater og liknende
  • i parker, gravlunder etc
  • som avisbud

 

For å finne denne typen jobber er det lurt å gå rundt til bedrifter eller steder der du kan tenke deg jobb. Spør etter sjefen/daglig leder, presenter deg og hør om de trenger hjelp i helger, ettermiddager og ferier. Si at du kan rydde, vaske, fylle på med varer og hjelpe til med det som trengs. Lever gjerne en CV og jobbsøknad (se i artikkelen under svaret om hvordan det gjøres). Dette vil gjøre at du virker motivert og interessert i en jobb, samt at sjefen lettere vil huske deg hvis det skulle bli en ledig stilling senere.

 

Et annet tips er å henge opp lapper, masse lapper! Heng opp på oppslagstavler på kjøpesentre, i butikker, på biblioteket, på cafeer osv. Skriv på lappen at du søker jobb, hva du kan tenke deg å jobbe med, hvordan man kan få tak i deg osv.

 

I flere kommuner har man en sommerjobb-ordning. Hør med kommunen der du bor om dette finnes, og hvordan du kan søke om å få bli med i en slik ordning. Hvis man får en sommerjobb gjennom kommunen, går det ofte ut på å vedlikeholde offentlige parker og andre friarealer (plante blomster, klippe plen osv).

 

Bruk nettverket ditt! Spør foreldrene, naboer, onkler, tanter og andre du kjenner om de vet om noen ledige jobber. Hvis du kjenner noen med barn eller hund, spør om de trenger hjelp. Veldig mange får sin første jobb gjennom familie eller bekjente. Derfor er det veldig viktig å være aktiv og si til alle at du er på jobbjakt.

 

Litt om regelverket i forhold til alder og jobb:

 

  • Arbeidstid for personer som er mellom 15-18 og ikke er skolepliktige, skal ikke overstige 8 timer i døgnet og 40 timer i uken.
  • Det skal være arbeidsfri mellom kl. 23 og kl 06.
  • Sammenhengende hvileperiode på minst 12 timer.
  • Overtid og nattarbeid er ikke tillatt.

Jeg håper dette var til hjelp. Lykke til med å finne en jobb!

 

Hilsen utdanningsrådgiveren, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan skrive jobbsøknad?

Skrive på PC (colourbox.com)

Hvordan formulerer du en søknad? Hva er viktig å ha med? Ung.no gir deg tips til jobbsøknaden.

Les mer

Slik lager du en god CV

Jente sitter ute og skriver på laptop (colourbox.com)

CVen kan avgjøre om du får den jobben du drømmer om. Men hva skal en god CV inneholde, og hvordan bør den se ut?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sommerjobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sommerjobb