Hopp til hovedinnholdet
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no

Hvilken utdanning/yrke er generelt best betalt og som jeg kan velge?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går andre året mitt på vgs, og har valgt språk,samfunnsfag og økonomi linjen. Ikke realfag altså. Jeg har hele tiden visst at lønnsnivået for realfag utdanningen er betydelig høyere enn for den linjen jeg valgte, men angrer ikke noe spesielt på linjen min. Spørsmålet mitt er likevel hvilken utdanning/yrke er det som generelt sett er best betalt som jeg kan velge? Jeg har ikke S matte om dere skulle lure på det. Takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei. og takk for spørsmål!


Det er ingen konkret sammenheng mellom hvilket programområde du velger på studiespesialisering og hvilket lønnsnivå du senere oppnår i arbeidslivet. Derimot har det stpr betydning hvilken høyere utdanning du søker deg inn på etter fullført videregående, hvor lang utdanning du tar, hvilken stilling du får når du søker jobb etter fullført utdanning, hvor mye ansvar du har i stillingen, hvorvidt du tar etterutdanning eller videreutdanning senere eller ikke, hvilken bransje du jobber innenfor, tilfeldigheter og timing osv. Dette er bare eksempler. En del mennesker med realfaglig rettede utdanninger tjener mye, mens andre tjener mindre. Slik er det også på andre fagfelt, og det er altså ikke slik at realfaglig utdannede mennesker i alle tilfeller tjener mer enn mennesker med annen utdanningsbakgrunn.

 

Den generelle studiekompetansen er den samme og like mye verdt, uansett om du oppnår den ved å velge realfag eller språk, samfunnsfag og økonomi. Du stiller altså likt med andre som har generell studiekompetanse når du søker høyere utdanning, uansett hvilket utdanningsprogram og programområde du har gått - så lenge du har oppnådd generell studiekompetanse.

 

Imidlertid er det likevel et viktig unntak her som du bør merke deg. Noen høyere utdanninger krever nemlig spesielle opptakskrav, i tillegg til den generell studiekompetansen. I mange tilfeller vil de spesielle opptakskravene si fordypning/programfag i realfag fra videregående. Eksempler på utdanninger som krever fordypning i realfag fra videregående: lege, veterinær, tannlege, økonomi, ernæringsfysiolog, ingeniør og liknende. Fordypning i realfag er man kun sikret å kunne velge på utdanningsprogrammet Studiespesialisering med programområde realfag.

 

Hos Samordna opptak kan du lete blant forskjellige utdanninger ved høgskoler/universitet. Det står GENS som kravkode for alle utdanninger som har generell studiekomperanse som opptakskrav. De aller fleste utdanninger har som sagt dette som formelt opptakskrav. Les mer om generell studiekompetanse i artikkelen under dette svaret.

 

utdanning.no kan du søke opp forskjellige yrker og lese om blant annet antydninger tilknyttet lønnenivå. Vær imidlertid klar over at dette bare er antydninger, variasjonene kan som sagt være store, også innen samme yrkesgruppe.

 

Rådgiveren på skolen kan være til god hjelp dersom du er usikker på noe rundt disse tingene. Lykke til videre!

 

 

Hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning. Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Pass på at du har de fagene som kreves fra videregående skole.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Yrkesvalg
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om yrkesvalg


ukens tema

Skolehverdag

kommentar

#forhomofile: Jeg synes det er helt fantastisk når folk er åpne homofile. Flere ganger møter jeg folk og tenker, skulle ønske de var hetero, for de er jo DRITKULE. Men først å fremst, hvis du er homofil, ikke vær redd for å komme ut av skapet. Jeg tror ikke folk tror det er så rart som du kanskje forestiller deg. Og hvis folk har et problem med homofile, har de ett seriøst problem med hjernen sin også. Det å være homofil er like normalt som det å være hetro. Folk som ikke greier å skjønne dette, greier heller ikke å sette seg inn i den moderne verden. Det kan selvfølgelig være et lite sjokk for venner, familie og dine nærmeste, men hvis de godtar deg som du er, så godtar de dette også. Det burde de i hvertfall. Sånn som vi lever nå så synes jeg egentlig at det er unødvendig å måtte si at det er helt greit å være homofil, lesbisk, trans .osv. Dette burde folk skjønne fra før. Hvis sånn du er ikke skader noen eller særer noen så må du vise det. Verden trenger flere originale personer. Jeg går på en skole der nesten alle er klonet. Det er bare dure klær og dyre ting, og nesten alle de som er populære er kjempeslemme. Sånn burde det ikke være Lik denne kommentaren hvis du er for en ny og bedre verden. Les innlegg Liten pil høyre