Hopp til hovedinnholdet

Hvilken utdanning/yrke er generelt best betalt og som jeg kan velge?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går andre året mitt på vgs, og har valgt språk,samfunnsfag og økonomi linjen. Ikke realfag altså. Jeg har hele tiden visst at lønnsnivået for realfag utdanningen er betydelig høyere enn for den linjen jeg valgte, men angrer ikke noe spesielt på linjen min. Spørsmålet mitt er likevel hvilken utdanning/yrke er det som generelt sett er best betalt som jeg kan velge? Jeg har ikke S matte om dere skulle lure på det. Takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei. og takk for spørsmål!


Det er ingen konkret sammenheng mellom hvilket programområde du velger på studiespesialisering og hvilket lønnsnivå du senere oppnår i arbeidslivet. Derimot har det stpr betydning hvilken høyere utdanning du søker deg inn på etter fullført videregående, hvor lang utdanning du tar, hvilken stilling du får når du søker jobb etter fullført utdanning, hvor mye ansvar du har i stillingen, hvorvidt du tar etterutdanning eller videreutdanning senere eller ikke, hvilken bransje du jobber innenfor, tilfeldigheter og timing osv. Dette er bare eksempler. En del mennesker med realfaglig rettede utdanninger tjener mye, mens andre tjener mindre. Slik er det også på andre fagfelt, og det er altså ikke slik at realfaglig utdannede mennesker i alle tilfeller tjener mer enn mennesker med annen utdanningsbakgrunn.

 

Den generelle studiekompetansen er den samme og like mye verdt, uansett om du oppnår den ved å velge realfag eller språk, samfunnsfag og økonomi. Du stiller altså likt med andre som har generell studiekompetanse når du søker høyere utdanning, uansett hvilket utdanningsprogram og programområde du har gått - så lenge du har oppnådd generell studiekompetanse.

 

Imidlertid er det likevel et viktig unntak her som du bør merke deg. Noen høyere utdanninger krever nemlig spesielle opptakskrav, i tillegg til den generell studiekompetansen. I mange tilfeller vil de spesielle opptakskravene si fordypning/programfag i realfag fra videregående. Eksempler på utdanninger som krever fordypning i realfag fra videregående: lege, veterinær, tannlege, økonomi, ernæringsfysiolog, ingeniør og liknende. Fordypning i realfag er man kun sikret å kunne velge på utdanningsprogrammet Studiespesialisering med programområde realfag.

 

Hos Samordna opptak kan du lete blant forskjellige utdanninger ved høgskoler/universitet. Det står GENS som kravkode for alle utdanninger som har generell studiekomperanse som opptakskrav. De aller fleste utdanninger har som sagt dette som formelt opptakskrav. Les mer om generell studiekompetanse i artikkelen under dette svaret.

 

utdanning.no kan du søke opp forskjellige yrker og lese om blant annet antydninger tilknyttet lønnenivå. Vær imidlertid klar over at dette bare er antydninger, variasjonene kan som sagt være store, også innen samme yrkesgruppe.

 

Rådgiveren på skolen kan være til god hjelp dersom du er usikker på noe rundt disse tingene. Lykke til videre!

 

 

Hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Yrkesvalg
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om yrkesvalg