Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg få hjelp av NAV?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Goddag, Jeg er da en gutt på 19 snart 20 som har gått arbeidsledig sikkert litt over 1år, jeg går på nav og bor hjemme. Jeg har ingenting og leve for så sitter hjemme og ser i veggen får at jeg har solgt alt jeg har og hadde for og få råd til mat. Nå lurer jeg veldigt på om det er noen måte jeg kan få penger fra Nav eller sosialen ? har jeg krav på noe ?, Har foressten ikke noe utdanning pga mobbing gjor at jeg ble lite på skole og når jeg var på skolen så sleit jeg med div fag, Tilslutt fritak i engelsk som gjor at jeg måtte begynne på tilrettelagt linje vidergåene, som og vil si jeg fikk ingen utdanning, 3år av livet kastet vekk. Nærmeste jeg har hatt jobb er som Telefonselger. Jobbet 1 måned før jeg var møkk lei av og sitte i telefon.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss!

 

 

Vi vet ikke så mye om deg, men vi skal forsøke å svare deg så godt vi kan.

 

Det finnes støtteordninger fra NAV som du kan søke på hvis du ikke har nok penger til å betale husleie, strøm, mat og så videre. Du kan søke om økonomisk sosialhjelp, og det kan du lese mer om her. Vi kan ikke si her på ung.no om du har rett på å få økonomisk sosialhjelp eller ikke. Det må vurderes av NAV kontoret du sender en eventuell søknad til. Økonomisk sosialhjelp er ment til å dekke det mest nødvendige, og skal være en midlertidig stønad. Deltar du på kurs gjennom NAV, kan du søke om individstønad. Les mer om denne stønaden her.


Skal du søke om økonomisk støtte fra NAV, så kreves det at du er aktiv arbeidssøker. Det vil si at vi kommer til å kreve at du gjør det du kan for å få en jobb, slik at du kan forsørge deg selv. Det kan være du må levere såkalt jobblogg, som viser hvilke jobber du har søkt på i løpet av en måned, delta på kurs via NAV som skal øke sjansen din for å få jobb. NAV sitt fremste mål er å få flest mulig ut i jobb, og spesielt gjelder dette for ungdommer på din alder.

 

Du skriver at du har vært arbeidsledig i over ett år. Ønsker du å begynne på skole igjen, eller vil du helst ha en jobb? Hvis du ikke allerede har gjort det, så vil vi anbefale deg å registrere deg som arbeidssøker på www.nav.no. Der vil du få tilgang til alle ledige stillinger, og registrere din CV. I tillegg til å se på ledige stillinger, så bør du også levere åpne søknader til plasser hvor du kunne tenke deg å jobbe. Da vil kanskje arbeidsgiver huske på deg neste gang de trenger noen. Det gjelder altså å være aktiv og "på hugget", og prøve å vise frem dine beste kvaliteter i jobbjakten. Hør med venner eller familie om de vet om en jobb til deg, og spør om de kan anbefale deg. Mange får på den måten jobb i dag.

 

Det kan være lurt i ditt tilfelle å få et møte med en veileder på NAV kontoret i din kommune, slik at du får snakket med noen om din situasjon.

 

Vi håper du fikk svar på det du lurte på, ha en fin dag videre :-)

 

 

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no

 

 

 

www.nav.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik finner du ledige jobber

Gutt søker etter jobb

På jakt etter jobb? Her er en oversikt over hvordan du kan gå frem for å finne ledige jobber.

Les mer

Hvem har rett på økonomisk hjelp?

Tom lommebok

Økonomisk stønad skal gis til alle som trenger hjelp for å overvinne eller tilpasse seg en vanskelig livssituasjon.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Arbeid / jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om arbeid / jobb