Hopp til hovedinnholdet

Foeldrene mine har sluttet å kjøpe ting til meg fordi jeg ikke har jobb.

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har vært på utkikk etter jobber lenge og har søkt på ganske mange stillinger, vært på noen i terbjuer og nærmest holdt på som en tulling de siste 2 månedene for å få tak i jobb. Foreldrene mine har bidratt til mange vanskeligheter, de tvinger meg til å skrive søknader og snakker med meg, har sluttet å kjøpe klær og lignende til meg. Jeg har gjort som de ønsket og send inn søknader, men de vil at jeg skal gjøre flere og flere og nå er det vanskelig fordi det er eksamensperiode og tentamener i tillegg til viktige prøver. Dette handler ikke om at jeg ikke ønsker jobb, for det gjør jeg, men jeg begynner å lure på om foreldrene mine har lov til å gjøre dette? Jeg har så vidt klær å gå med, har brukt de samme klærne i hele uker og vasket dem... er pinlig, flaut og jeg gruer meg til å gå på skolen. Jeg har mast flere ganger men jeg får ikke klær, de truer også med at jeg må ta opp lån hvis jeg ikke får jobb før 18-årsdagen min, dette preger hverdagen min og jeg tenker mye på det

Besvart 16.04.2018 15:51
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til oss i ung.no
 
Jeg forstår at du har stått på lenge for å få en jobb. At du har sendt i mange søknader og også vært på intervjuer. Det er kjempe bra!
Så spør om du om dine foreldre har lov til å presse deg så hardt til å søke på flere jobber, særlig nå når det er eksamens tid og mye å gjøre. Du forteller også at de ikke vil kjøpe nye klær eller lignende til deg.
Barneloven sier at:  foreldra skal forsørge og bære utgiftene til utdanning av barnet etter økonomisk evnen til foreldra, når barnet selv ikke har midler til det. Dette varer til barnet er 18 år. Vil barnet etter 18 år fortsatt gå på skole som må regnes som vanlig, har de krav på pengetilskudd så lenge den skolegangen varer.
Legger ved en artikkel der du kan lese mere fra barneloven.

Det er ingen lov som sier at dine foreldre ikke kan legge hardt press på deg i jobbsøknad. Men det er synd at dette skal gå utover den tiden du må bruke på skolearbeidet.
Jeg foreslår at du inviterer mor og far til et møte. Der du forbereder deg godt og forteller de hvilken innsats du faktisk gjør i forhold til jobbsøknad. Det er viktig at de forstår at du virkelig ønsker å få en jobb, men at du også må kunne bruke tid på skolen.
Kan det være en ide å gjøre en avtale med de om hvor mye tid du skal bruke på jobbsøknad? Fortelle dem hvor vanskelig og flaut det er for deg når du må gå i de samme klærne.
 
Kankje det er en annen voksen du også kan snakke med om dette? En voksen som du stoler på. Det kan være sosial lærer eller helsesøster på skolen din. De er vant til å snakke med ungdommer og har ofte gode råd og komme med.
Håper noe av dette kan være til hjelp for deg. Masse lykke til med jobbsøknader og eksamener framover!
Vennlig hilsen familieterapeuten, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Barneloven

Skater (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Jobbjakt
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om jobbjakt