Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
Jente 17 år
 

Spørsmål
Hei. Jeg er i en liten konflikt med sjefen på arbeidsplassen min, og jeg bare lurer på noen ting.. Saken er den at en annen ansatt spurte om jeg kunne jobbe for han en dag. Det er slik vi har gjort det i alle år, etter sjefens etterspørsel, "forhandlet" arbeidstider oss ansatte i mellom. Jeg møtte opp på jobben denne dagen, men ble etter en time sendt hjem av sjefen på telefonen. De trengte meg ikke der, og jeg fikk streng beskjed om ikke å si ja til å jobbe for denne personen, siden jeg er 17 og ikke kan sitte i kassa. Dette burde jeg i følge sjefen visst om (men det burde derimot ikke ansatten som spurte meg), men jeg regnet med at han hadde drøftet dette med sjefen først og derfor sa jeg ja. Mitt spørsmål nå er om sjefen min har rett til dette, uten at jeg skal få betalt for timene jeg egentlig skulle ha jobbet? Det han forsvarte seg med var at hans oppgave er å få arbeidsplassen til å "gå rundt", og det innebærer å ikke ha for mange på jobb.. Dessuten hadde jeg ikke fått tillatelse fra han til å jobbe. Ellers trenger man jo aldri tillatelse fra han til å jobbe, han vil selv at vi skal løse dette oss i mellom. Føler meg litt utnyttet som ung, men jeg vet ikke helt om det er en krangel det er vits å gå videre på.. Takk!
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det er interne avtaler som regulerer hvordan dere skal jobbe og hvilke muligheter dere har til å endre på vakter dere er satt opp på. Her må du spørre din arbeidsgiver om hvilke regler som gjelder, evt. om det er noen begrensninger om når eller hvordan dere kan bytte vakt.

Størrelsen på lønn, eventuelle tillegg (helligdag, natt, helg m.v.), er en forhandlingssak mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, og reguleres gjennom avtale - enten internt eller gjennom tariff. Arbeidsmiljøloven har ingen bestemmelser om lønn, med unntak av arbeidet overtid, og saken må derfor vurderes ut fra hva dere har avtalt.Utgangspunktet er som oftest at man får lønn for faktisk utført arbeid. Jobber man ikke, får man ikke betalt med mindre man har en avtale som tilsier noe annet. Det vanlige er at månedslønnede har fast utbetaling mens timelønnede som oftest får betalt for den tiden de faktisk er på arbeid. Det kan dog variere fra arbeidsplass til arbeidsplass, og må dermed avgjøres ved tolkning av avtalen.

Dersom dere ikke blir enige må du eventuelt ta saken opp med en eventuell tillitsvalgte, advokat eller rettshjelpsorganisasjoner.

Med hilsen

Svartjenesten i Arbeidstilsynet i

samarbeid med Ung.no

 

Vær oppmerksom på at vårt svar i denne e-post kun er veiledende kortinformasjon.


Har du flere spørsmål om arbeid kan du også ringe Arbeidstilsynet på tlf: 815 48 222


  

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer på jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer på jobb


Quiz: Hva vet du om aldersgrenser?

Når du er 16 år kan du øvelseskjøre i bil. Den du kjører med må ha hatt lappen sammenhengende i fem år og være hvor gammel?