Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

for å bli pilot

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Heisann! Jeg har spurt på flere nettsider om hvilken linje jeg skal ta på videregående for å bli pilot? Hva må jeg gjøre etter videregående osv? den informasjonen er svært vanskeligt å få i tak i. Så jeg lurte på om du kunne hjelpe meg med dette? Pilot har vært drømmejobben siden jeg var 4. Opptaks krav, Hvilken skole (videregående) og hva jeg skal gjøre etter osv vil jeg gjerne vite! vil vite alt jeg trenger fra start til slutt. Takk på forhånd! Håper virkeligt jeg kan få svar på denne nettsiden! Veldig vanskeligt for meg å finne informasjon!! Takk på forhånd

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet ditt!


Det finnes to måter for å gå frem for å utdanne seg til pilot: enten gjennom Forsvaret eller sivilt. Utdanner du deg innen Forsvaret, tar dette minst 4 år. I tillegg binder du deg til å jobbe i forsvaret etterpå. Tar du sivil utdanning, kan lengden på utdannelsen variere. Les mer om pilot-utdanningen på utdanning.no. Her ligger det blant annet linker til flere sivile skoler som tilbyr pilot-utdanning. Du kan også ringe Forsvaret for informasjon om pilotutdanningen hos dem. Telefonnummeret er 03003. Spør etter noen som jobber med flyverutdanningen, eller les mer her (flyger- og navigatørfaget).

Å gå på en sivil skole er dyrt, minimum 600.000 kr og man må finansiere den selv (i motsetning til Forsvaret, der utdanningen er gratis). Man kan få noe støtte fra Lånekassen, men det meste av beløpet må altså betales selv. Velger du å gå sivil utdanning, er det viktig at sjekker skolene nøye.

Hvis du studerer i Forsvaret, har du pliktår og må dermed jobbe for dem. Du kan da ikke velge selv hvilket flyselskap du skal jobbe for de første årene etter endt utdanning. Tar du sivil utdanning, kan du selv velge hvem du søker jobb hos etter fullført utdanning. Blant kravene for å komme inn, er generell studiekompetanse fra videregående skole. Les mer om dette under svaret. 

Sjekk også ut pilotutdanningen ved Universitetet i Tromsø. Kanskje den kan være av interesse. Der kreves imidlertid fordypning i realfag fra videregående for å kunne søke, i tillegg til generell studiekompetanse. Dette får du kun ved å velge studiespesialisering med fordypning i realfag på videregående. Studiet er offentlig finansiert, og derfor ikke like dyrt som ved de andre sivile skolene som tilbyr flygerutdanning.

Håper dette kan hjelpe deg litt på vei. Lykke til videre! 

Hilsen utdanningsrådgiveren, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Hva er generell studiekompetanse?

Generell studiekompetanse

Har du planer om å studere ved høgskole eller universitet? Generell studiekompetanse er din inngangsbillett til høyere utdanning.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt sitter og tenker (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Videregående skole
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om videregående skole