Hopp til hovedinnholdet

Jeg er under 18 år og vil søke om norsk statsborgerskap

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, eg er ei jente på 17 år. Eg er ikkje norsk statsborger men har lyst til å "bli" det. Forledra mine er skilte og eg har null kontakt med far min. Mor mi tykkjer det er greitt at eg blir norsk statborger men far min nekter. Eg fyller 18 i mars og då kan eg jo registrere/søke om å bli statsborger sjølv, utan foreldra sitt samtykke. I september 2017 er det eit nytt stortingsval som eg har velig lyst å bli med og stemme i, men er usikker på om prosessen for registrering som statsborger er kort nok til at eg rekk valet, og om eg eventuelt må være norsk statsborger i x antal år for å stemme? Hilsen meg og takk for svar på forhånd :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

For barn over 12 år (under 18 år) som søker alene gjelder disse reglene:

Hvis du har gyldig oppholdstillatelse i Norge og bor fast her, kan du søke om norsk statsborgerskap. Oppholdstillatelsen din må være gyldig både når du søker om norsk statsborgerskap og mens søknaden din er til behandling. Det å søke om norsk statsborgerskap betyr ikke at du har en gyldig tillatelse til å oppholde deg i Norge. Det er derfor veldig viktig at du fornyer tillatelsen du har på vanlig måte senest én måned før den utløper.

Siden du er under 18 år, er det foreldrene dine, eller den forelderen som har foreldreansvaret alene, som må søke om norsk statsborgerskap for deg. Dersom faren og moren din har foreldreansvaret for deg sammen, må begge foreldrene dine samtykke til søknad om statsbogerskap. Hvis moren din har foreldreansvaret alene, kan hun søke for deg.

Jeg anbefaler deg å gå inn på denne siden fra UDI, hvor det står mer om hvordan man kan søke norsk statsborgerskap. Hvor lang saksbehandlingstiden er kan for eksempel være avhnegig av om du er statsborger i et EU/EØS land fra før eller ikke. Du vil derfor få mer utfyllende informasjon om du fyller ut hvilket statsborgerskap du har per i dag på UDI sine sider.

Du kan lese mer om hvilke andre vilkår som også må være oppfylt her.

Du har stemmerett ved stortingsvalg det året du fyller 18 år, og så fremt du er norsk statsborger. Det er ikke et krav om at du må ha vært norsk statsborger over lengre tid.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Om statsborgerskap

Norsk pass (colourbox.com)

Et statsborgerskap vil si at du hører hjemme i et land. Når et barn blir født, blir barnet automatisk norsk statsborger hvis moren eller faren er norsk statsborger.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett