Hopp til hovedinnholdet

straffet ved lovbrudd i andre land 

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei. Ettersom jeg har forstått gjelder enkelte deler av norsk lov i utlandet, slik at du kan bli straffet i Norge, selv om du ikke har begått et lovbrudd i det landet du var i. Hvordan blir dette hvis du har dobbelt statsborgerskap, i Norge og i det landet du begår et norsk lovbrudd i? Kan du fortsatt bli straffet da?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Statsborgerskap er i utgangspunktet ikke avgjørende for om du kan bli domfelt eller straffet i et annet land. 

Hvis du begår en handling som er straffbart etter amerikansk rett i USA, så vil du kunne straffes for dette av amerikanske myndigheter, uansett om du er amerikansk statsborger eller ikke. Det finnes imidlertid regler for utlevering til hjemlandet og liknende. 

Hovedregelen er at du må følge reglene til det landet du befinner deg i til en hver tid, uavhengig av statsborgerskap, og at du kan straffes for straffbare handlinger du har begått i andre land. 

Det er likevel slik at deler av den norske straffeloven også gjelder i utlandet. I straffeloven  § 5 kan du se hvilke bestemmelser som også gjelder utenfor Norges grenser.  

Som du ser av bestemmelsen gjelder reglene både for norske statsborgere og personer som er bosatt i Norge.

Hvis du som norsk statborger eller bosatt i Norge begår et lovbrudd som er opplistet i den aktuelle bestemmelsen utenfor Norges grenser kan du altså straffes. Dette gjelder uansett om du har dobbelt statsborgerskap

 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem kan straffes?

fengsel (colourbox.com)

Fengsel? Samfunnsstraff? Forvaring? Her kan du lese om hva som skal til for å straffe noen, og om hva straffen kan bli.

Les mer

Ungdomsoppfølging og ungdomsstraff

Jente foran murvegg (colourbox.com)

«Jeg er fornøyd med at jeg fikk en sjanse til». Ungdom som begår alvorlige kriminelle handlinger skal straffes for det, men er du under 18 år er det en mulighet for å slippe soning i fengsel.

Les mer

Om statsborgerskap

Norsk pass (colourbox.com)

Et statsborgerskap vil si at du hører hjemme i et land. Når et barn blir født, blir barnet automatisk norsk statsborger hvis moren eller faren er norsk statsborger.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett