Hopp til hovedinnholdet

Hvordan gå frem for å få kjæresten til Norge? 

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg sitter fast i en veldig vanskelig situasjon. Nå er det slik at jeg er sammen med en som har søkt asyl i Sverige, han er opprinnelig fra Albania. Han selv er midt i skilsmissen med eks-fruen. Jeg vil at vi skal bo sammen. (Evt. Gifte oss) Hvordan går jeg frem? Hvem skal jeg kontakte? Hvilken regler er det som gjelder?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

En utlending som vil bo eller arbeide i Norge må søke om oppholds- eller arbeidstillatelse. Hvis vedkommende har familie i Norge, kan han eller hun søke om familiegjenforening. Det vil typisk gjelde for ektefeller, samboere og forlovede. 

Jeg kan ikke svare på hvordan reglene er når han allerede har søkt asyl i Sverige. 

Utlendingsloven står reglene for visum, asyl og beskyttelse, familiegjenforening og oppholds- og arbeidstillatelse. Det fins også en forskrift som utfyller loven: Utlendingsforskriften.

Det er Utlendingsdirektoratet som behandler alle saker om innvandring til Norge. Jeg foreslår derfor at du kontakter dem for å få svar på spørsmålene dine. Du finner også mer informasjon på nettsidene deres, som jeg har linket til. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er innvandring?

Frihetsgudinnen (colourbox.com)

Kjenner du noen som har flyttet til USA eller Sverige eller et annet land? Den som har flyttet har da utvandret fra Norge, men innvandret dit han eller hun flytter.

Les mer

Asyl (beskyttelse)

Mor og barn holder hender (Foto: Colourbox.com)

Du kan søke beskyttelse (asyl) hvis du er forfulgt eller frykter forfølgelse eller umenneskelig behandling i hjemlandet ditt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ekteskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ekteskap