Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Jeg har lyst til å flytte hjemmefra men jeg får ikke lov av foreldrene mine

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er 16 år og har lyst å flytte hjemme fra så fort som mulig, det er ikke noe spesielt sol skjer hjemme men bare takler ikke familien min mer, de forstår meg ikke og bare føler de irriterer meg konstant. Jeg hadde planer om å flytte når jeg ble 18 år for da er jeg lærling og tjener mine egne penger, men hadde en samtale med foreldrene mine om det og de ble sure på meg, de sa jeg ikke får lov til å flytte men de kan vel ikke si noe siden jeg har planer om å flytte når jeg er 18. Men så fant jeg en annen mulighet og det er å ta påbygg også studere et annet sted så jeg slipper de men det var de heller ikke så glad for å høre. Jeg har selvmords tanker når jeg er med de, høres litt drøyt ut men jeg bare orker ikke de alt de sier gir ikke mening og er uenig med alt. De er religiøse og jeg har ikke lyst å være religiøs mer men de tvinger meg, jeg er nødt til å be osv men jeg liker ikke det for tror ikke på Gud mer. Det eneste de sier er at hvis jeg slutter å tro så kommer jeg i helvete

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Jeg beklager at det har tatt så lang tid å få svar.

Du forteller om en situasjon som jeg tror mange ungdommer kjenner seg igjen i. Å føle at dine egne foreldre ikke forstår eller kjenner deg lenger, at deres meninger ikke har den samme verdi som før, at du begynner å bli mer og mer uenig i deres måte å tenke og leve på.

Den frustrasjonen du beskriver er ganske så normal. Vi kaller det gjerne for starten på en løsrivelsesprosess. Altså, at du sakte men sikkert starter å skape deg ditt eget liv og gjør deg klar til å stå på egne ben. Du tilegner deg mer og mer kunnskap fra andre steder enn bare hjemmefra, og dermed får du også andre meninger enn de hjemme. Dette kan skape ny forståelse, men også avstand, både for deg og foreldrene dine. Ut ifra det du forteller høres det også ut som de er frustrerte, ettersom de prøver å tvinge deg til å være enig med dem i hvordan du skal tenke og handle.

Hvis du blir påtvunget å være religiøs når du ikke vil, skjønner jeg godt at du ikke føler deg bra når du er hjemme, og at du ønsker å flytte ut nå.  

Jeg syns du skal snakke litt med mamma og pappa om hvordan du har det med dem om dagen. For eksempel kan du vise dem svaret mitt og dere kan diskutere dette. Fortell dem at du ønsker de skal respektere ditt livssyn og at du ønsker at de skal gi deg rom og tillit til å la deg leve det livet du ønsker.

Og tenk over: Er det noen fine stunder dere har hatt sammen i det siste som du kan komme på? Hva er annerledes da? Kanskje det kan endre seg litt om du viser dem at du ønsker å være sammen med dem dersom dere gjør noe også du liker. Jeg er sikker på at de vil sette pris på dette! Selv om det kan virke som de ikke skjønner noen ting, gjør de nok det om du bare tar deg tid til å prate med dem uten å bli irritert.

Helt til slutt vil jeg fortelle deg dette, som er utdrag fra barneloven:

Fra du er 15 år har du lovpålagt rett til selv å avgjøre spørsmål om valg av utdanning. Du kan altså selv bestemme om du vil begynne eller fortsette i videregående skole og selv avgjøre linjevalget og hvilken skole du vil gå på. Når du er fylt 15 år, kan du også fritt melde deg inn i, eller ut av, foreninger - også religiøse samfunn. Dine foreldre kan ikke hindre deg i dette selv om de er helt uenig i ditt verdisyn. Så her har du loven på din side!

Jeg legger ved et par artikler som handler om det som skjer når man opplever at foreldrene ikke forstår. Les gjerne dem og se om du kan få noen gode ideer og tips. 

Og et lite ps: Det er ingen bevis som noen gang er lagt frem som sier at du kommer til helvete hvis du slutter å tro på Gud. Det viktigste er at du gjør det du kan for å ha det fint i det livet du lever her på jorda nå. Hva som kommer etterpå, er det ingen som vet. Verken voksne eller barn:)

Lykke til, jeg håper du får det bedre med foreldrene dine snart.

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når kan du flytte hjemmefra?

Flytte?

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om