Hopp til hovedinnholdet

Familien min har det vanskelig

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er ei jente på 17 år som virkelig har seriøse problemer i livet. Jeg har utenlands bakgrunn og foreldrene mine er veldig religiøse (Islam). Jeg har vært forelsket i samme gutten i 4 år snart og vet at han er den rett for meg, men jeg får ikke lov å være forelsket til jeg er minst 19. Jeg har det strengt og det dreper i blant. Jeg tror moren min i tillegg er psykisk syk, hun trenger lege. Siden vi har vært i kontakt med barnevernet og politi før, tør ikke pappa å ta sjansen og miste alle 4 barna sine. Faren min var et farlig menneske før, men etter flere barnevern møter og hendelser er han blidt forvandlet til en engel. Moren min derimot har tatt godt bruk av kvinneretten som Norge tilbyr og har forvandlet seg til et villdyr. Ja jeg mener det, verre enn et dyr faktisk. Jeg og pappa tenker på hva vi kan gjøre, men kommer ikke fram til en løsning. Vi tør ikke å ta sjansen og snakke med noen om det. Jeg har snakket med folk jeg stoler på, men de vet ikke hva jeg skal gjøre. Hjelp

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det høres ut som om at dere er i en vanskelig situasjon, og at det har vært sånn en stund. Du beskriver at familien din tidligere både har hatt kontakt med barnevern og politi, og at moren din nå trenger kontakt med lege pga psykiske vansker. Dette er sikkert ikke lett for deg!

Det er litt vanskelig for meg å vite hva som er årsaken til at dere har hatt kontakt med barnevern og politi tidligere. Men det er jo sånn at både barnevern og politi ønsker å hjelpe familier som har det vanskelig. 

Du skriver at du og faren din ikke tør å snakke med noen om dette, og at de dere har snakket med, ikke vet hva du skal gjøre. 

Jeg tenker det er viktig at du får snakket med noen profesjonelle om dette. Hvis du synes det er vanskelig å snakke med noen om dette "face to face" så kan du for eks ringe alarmtelefonen for barn og unge. De kan du snakke med helt anonymt og de vant til å snakke med ungdom i krise. De har også mye kunnskap om barnevern og politi og hva de evt kan hjelpe dere med. Du kan også selv ta kontakt med barnevernet. Selv om det er vanskelig å snakke med noen om dette, vil jeg likevel anbefale deg å gjøre det. 

Det høres ut som om at dette er en situasjon som er vanskelig for hele familien din og at dere trenger hjelp til å komme videre. Det høres ut som om at det er  viktig at moren din får kontakt med legen sin og at du får noen å snakke med som kan hjelpe deg videre.

Selv om det kan være vanskelige ting å snakke om, så kan det ofte være sånn at det er det som skal til for å få det bedre. Håper du tar kontakt med noen og at de hjelper deg videre. 

Jeg legger ved noen artikler med litt oversikt over ulike steder du kan ta kontakt med. Håper det kan være til hjelp for dere! 

Hilsen minoritetsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Foreldre med psykiske problemer?

Dame som er lei seg (colourbox.com)

Når moren eller faren din er psykisk syk gjør det noe med hele familien, også deg som er ungdom. Å ha mange spørsmål, føle skam eller kjenne seg alene er vanlige reaksjoner.

Les mer

Hva er barnevernet?

colourbox.com

Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg. Men hvis de ikke får det helt til, skal barnevernet hjelpe til slik at barn og unge får omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter.

Du kan ringe alarmtelefonen, tlf: 116111 eller kontakte barnevernvakta om du trenger hjelp nå.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Hva skjer hvis du kontakter barnevernet?

Gutt ringer (colourbox.com)

Ikke vær redd for å ta kontakt med den lokale barneverntjenesten. De er der for å hjelpe deg! Fagpersonene der kan gi deg mange gode råd om hva du kan gjøre videre.

Les mer

Hva gjør politiet når de får vite om unge som har det vondt hjemme?

Politi 02800

Politiet er opptatt av å gi barn og unge den rettsikkerheten de har krav på. De skal bli hørt og trodd, og de skal slippe å leve i hjem der de er redde og utrygge.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie