Hopp til hovedinnholdet

når be om hjelp pga selvskading?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Om jg kutter meg flere steder, kan jg blø ihjel da? Eller må man kutte pulsåra for å dø? Eller vener? Eller hvor dypt? Er jævlig desp og redd nå fordi en venninne kutter seg hele tiden og vil ikke kontakte barnevernet ennå!!!! Pliis svar på dette så skal jeg vurdere om barnevenet skal kontaktes!! Fort pliis! Før det er forsent...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er flott at du tar kontakt med oss om dette, og det tyder på at du er en person som klarer å ta ansvar. Slik jeg forstår det du skriver så har du en venninne som driver med selvskading. Du forteller at det venninnen din gjør skremmer deg veldig, og du skal vite at det er normalt å reagere slik som du beskriver i en sånn situasjon.

Selvskading er som regel et forsøk på å takle vonde og uutholdelige følelser. Det er ikke ufarlig å skade seg selv, og det kan øke risikoen for at noe alvorlig skjer. Du kan lese mer om selvskading her. Det er mer informasjon om selvskading nedenfor dette svaret, som du kan vurdere å vise til din venninne. 

Det å gi beskjed når noen har det veldig vanskelig og kanskje ikke vet sitt eget beste, er en omsorgsfull handling. Tenk på hva du hadde ønsket at noen skulle gjøre for deg i en slik situasjon.

Det hadde vært forferdelig om venninnen din hadde gjort seg noe alvorlig, både fordi det hadde gått ut over henne og fordi du kanskje ville slitt med dårlig samvittighet etterpå. Dersom du føler for å kontakte noen så skal du stole på magefølelsen din. Husk at ut over det å si ifra har du ikke annet ansvar, det er de voksne sitt ansvar å passe på venninnen din slik at hun er trygg.

Hvis din venninne er i kontakt med barnevernet er det ok å kontakte dem. Du kan også snakke med en voksen som du tror kan forstå og hjelpe.

Du kan også oppsøke helsesøster på skolen eller helsestasjon for ungdom der du bor for å prate med en fagperson om det du lurer på. Da kan dere diskutere og komme frem til en god løsning sammen. Det å dele ansvaret med en voksen er alltid veldig bra, for det er ikke riktig at du skal være nødt til å sitte med dette ansvaret alene. Kanskje du også trenger å prate med noen om dine egne reaksjoner på å bekymre deg sånn for venninnen din?

Hvis du vil drøfte med noen andre anonymt kan du ta kontakt med alarmtelefonen for barn og ungdom på nummer 116 111. Det er gratis å ringe dit.

Du virker som en god venninne som bryr deg. Du kan lese mer om det å være venn til noen som sliter her

Lykke til, håper du fikk svar på det du lurte på. 

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Har du mye ansvar?

Bekymra gutt (colourbox.com)

Å måtte ta ansvar kan være bra for barn og ungdom. Men hvor går egentlig grensen for hvor mye du klarer å bære på dine skuldre?

Les mer

Hva skjer hvis du kontakter barnevernet?

Gutt ringer (colourbox.com)

Ikke vær redd for å ta kontakt med den lokale barneverntjenesten. De er der for å hjelpe deg! Fagpersonene der kan gi deg mange gode råd om hva du kan gjøre videre.

Les mer

Har du arr?

Arr på en arm (colourbox.dk)

Ett arr, mange arr, dype arr, grunne arr. Hvordan vil de bli og hva kan gjøres?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser