Hopp til hovedinnholdet

Pappa drikker og jeg er redd og bekymret. Hva kan jeg gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg vet ikke helt hvor jeg skal starte, men jeg har gått til psykolog lenge nå pga ocd og jeg har det veldig vanskelig i hverdagene. Jeg føler at moren min trenger mer kjærlighet, og at pappa burde ta bedre vare på henne. Hun er så utrolig snill mot han, men han viser ikke noe interesse tilbake på en måte. Jeg vet virkelig ikke hvorfor! Han har kjeftet mye på henne og de har hatt heftige krangler... I det siste har pappa drukket mer og jeg er begynner å bli beskymret. Han kan bli veldig negativ og hissig når han drikker, og jeg blir ofte redd når han drikker for mye. Han har begynt å drikke i hverdagene og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Han kan gjøre mye dumme ting når han drikker. Det er også bare mamma som jobber i det siste. pappa har også en jobb, men han har eget firma så han har ikke mye å gjøre nå... vi har ikke så god råd lenger, og jeg tenker på pengene vi bruker hele tiden. Jeg vil at han skal klare å kontrollere drikkingen sin! Værsåsnill hjelp! Hilsen meg..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du forteller at du har en pappa som drikker og at det er vanskelig for deg. Du skriver at du har en mor som du er bekymret for og at det er mye krangling hjemme hos dere. Dette høres veldig ugreit ut. Det er ikke bra at du har det slik du har det nå i familien din. Det er ikke slik det skal være! Forstår at du er fortvilet og ønsker at det skal bli bra.

Det er VIKTIG at du snakker med noen om hvordan du har det hjemme. Er det noen du tenker at du har god tillit til så snakk med dem og la de snakke med foreldrene dine. Jeg tenker at det er viktig at du har med deg en voksen om du skal snakke med foreldrene dine om hvordan du har det i forhold til det som skjer hjemme hos dere.

Du skriver at du går til psykolog. Er det slik at du har god kontakt med psykologen du går til så er det flott om du kan snakke om pappa sin drikking og uroen hjemme. Psykologen skal da hjelpe deg med å få hjelp til å få det bedre hjemme. Du kan også snakke med en lærer, helsesøster på skolen din eller noen andre du er trygge på. Familievernkontoret og barnevernet i kommunen du bor i kan du også kontakte for å få hjelp.

Du kan også ringe Alarmtelefonen tel: 116111. Det er en gratis nødtelefon for barn og ungdom. 

Legger ved noen artikler under svaret som du kan lese.

Ønsker deg lykke til og alt godt.

Hilsen Helsesøster.

I samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Drikker moren eller faren din for mye?

Engster du deg fordi moren eller faren din drikker for mye? Du er ikke alene!

Les mer

Å dele andres nudes er #ikkegreit

Å dele andres nudes er ulovlig

#ikkegreit er en kampanje som retter fokus mot overgrep og krenkelser blant unge. Årets tema er deling av nakenbilder, og på ung.no/ikkegreit finner du info om GIFs, artikler og filmer om temaet.

Les mer

Råd ved alkoholmisbruk i hjemmet

Drikker alkohol (colourbox.com)

Husk at det aldri er din skyld at de voksne drikker. Det hjelper å snakke med noen om det. Husk at det er mange som vil hjelpe deg.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Hva skjer hvis du kontakter barnevernet?

Gutt ringer (colourbox.com)

Ikke vær redd for å ta kontakt med den lokale barneverntjenesten. De er der for å hjelpe deg! Fagpersonene der kan gi deg mange gode råd om hva du kan gjøre videre.

Les mer

Foreldre med psykiske problemer?

Dame som er lei seg (colourbox.com)

Når moren eller faren din er psykisk syk gjør det noe med hele familien, også deg som er ungdom. Å ha mange spørsmål, føle skam eller kjenne seg alene er vanlige reaksjoner.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie