Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg velge hvor jeg vil bo når jeg er 15 år?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Kan jeg velge hvor jeg vil bo når jeg er 15år, uansett hvilken posisjon jeg ligger med min mor og min ikke biologiske far?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Ut ifra spørsmålet ditt høres du ut som at du er usikker på rettighetene dine i forbindelse med at foreldrene dine skiller seg. Om de er biologiske foreldre eller ikke er mindre viktig, så lenge de har foreldreretten for deg (for eksempel ved at du er adoptert).  Du skriver ikke noe om hva som er din situasjon, så da tar jeg utgangspunkt i at de begge er dine rettmessige foreldre.

Det er slik at ved samlivsbrudd har foreldrene et ansvar for å samarbeide om å ta avgjørelser til barnets beste - i forhold til både bosted og selvsagt også alle andre ting. I barneloven står det at om du er over 12 år, skal det legges stor vekt på hva du selv ønsker når det gjelder hvilken forelder du vil bo hos. Det står skrevet blant annet: "En avgjørelse om samvær skal først og fremst rette seg etter det som er best for barnet eller den unge, ikke hva foreldrene ønsker. Jo eldre du blir, jo sterkere grunner skal det til for å beslutte en samværsordning du ikke ønsker, eller ta fra deg et samvær som du helst ønsker å fortsette."

Med dette mener jeg at det skal mye til før foreldrene dine kan bestemme noe annet enn hva du ønsker. Det er DU som er sjefen i ditt liv og din stemme er viktig! DU skal bli hørt når det er snakk om hvor du skal bo.

Jeg håper dette ga svar på spørsmålet ditt. Er det spesielle familieforhold som gjør at det er andre hensyn å ta, kan du eventuelt kontakte familievernkontoret i kommunen/bydelen der du bor, og få råd og veiledning fra dem. Det er familievernkontorene som megler mellom foreldre når det er samlivsbrudd, så slike problemstillinger som den du kom med her, det er de gode på! Du kan ta kontaktpå egenhånd, uten å blande inn en voksen, hvis du vil!


Håper dette var til hjelp. Jeg ønsker deg lykke til.

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern