Hopp til hovedinnholdet

Er lugging og dytting mishandling?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg har to søsken og når vi krangler kan det fort gå over til ganske eller litt voldelig slåssing vertfall med lillebroren min på 6 år. Han er veldig trassig, slår veldig mye og ganske hardt. Jeg prøver altid og si stopp men han hører aldri og foreldrene mine griper nesten aldri inn før det er forskjent og jeg dytter han vekk. Hvis han får litt vondt da og begynner og gråte eller skrike er det altid jeg som får skjeften og straff. Som oftest så sier de at jeg må opp på rommet mitt, men siden jeg ikke har gjort noe så vill jeg ikke det fordi dette er jo ikke min skyld, men da løser de det som oftest med vold. De kan dytte meg hardt opp trappa eller dra meg etter håret ( ikke opp hele man bare litt ) . Men uansett hva de velger og gjøre så ender jeg altid opp med og få vondt og begynner og gråte. Det er noen uker det er helt rolig og ikke mye skjer men det sjer ganske ofte og det er de gangene som gjør veldig vondt og går inn på .meg. Er det mishandling .? Burde jeg si ifra til noen ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så bra du tar kontakt med oss. Jeg syns absolutt du burde snakke med noen om det du opplever hjemme. Det å dytte og lugge barna sine er ikke lov.

Det er mange ting som kommer inn under begrepet mishandling. Det kan være fysisk mishandling, som feks slag, lugging, spark, dytting og holde fast. Det kan også være psykisk mishandling, som mobbing, trakassering, trusler og roping. 

Mishandling innebærer som regel at barnet føler seg truet eller blir redd foreldrene. At det føles seg utrygt og dårlig ivartatt i hjemmet. 

Det du kan gjøre i første omgang er å snakke med en voksenperson som du stoler på f.eks helsesøster på skolen eller en lærer. Så vil de hjelpe deg videre. 

Du kan også ta kontakt med barnevernet. På denne siden finner du mer om dette.

Ta vare på deg selv, jeg ønsker deg lykke til!


Vennlig hilsen Psykiatrisk sykepleier

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern