Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Flytte fra instiusjonen?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg er på et institusjon. Det er ingen andre her enn meg, unntatt de som jobber her. Midt ute på landet. Det er to gamle vokse som overvåker meg overalt. Når jeg kom presset de meg å ransake kofferten min som jeg synes ikke synes er greit. De begrenser hvor mye kontakt jeg kan ha med andre og jeg er presset til å være med de stortsett hele døgnet. Siden jeg er ute på landet er det for langt å treffe familie eller venner, fordi jeg ble flyttet til et annet fylke. Kan man bytte institusjon? Det kan da vel ikke være lov å sette meg på institusjon alene uten noen andre? Hva kan jeg gjøre for å få byttet institusjon?

Besvart 12.10.2017 16:41
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. Du forteller at du bo alene på en institusjon og at du føler at du blir overvåket og begrenset. Det er ikke en god følelse. Det er viktig at du melder fra til de ansatte der du bor om hvordan du føler det, slik at dere kan snakke om hvordan de kan ivareta deg uten at du føler deg så overvåket hele tiden.

Grunnen til at du bor på den institusjonen er nok at barneverntjenesten har tenkt at det vil være bedre for deg å være der enn i et annet tiltak. Foreslår derfor at du snakker med dem om hvordan du har det – det er viktig at de vet hvordan du har det. Da kan de også forklare deg hvorfor de tenkte det vil være best for deg å være der. De skal også vurdere om du har det bra der.

Du skriver også at du blir begrenset og at de ransaket tingene dine da du kom. Institusjonen skal da ha besluttet at disse begrensningene er nødvendige. Når de beslutter dette skal du si din mening, og i protokollen skal dine meninger fremgå og institusjonen skal forklare hvordan de har vektlagt det du mener. Du kan også klage til fylkesmannen.

Jeg legger ved noen artikler hvor du kan lese mer.
Hilsen rådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem gjør hva i barnevernet?

Hvem?

Kommunen, staten, fylkesmannen og fylkesnemnda er alle involvert i ulike deler av barnevernet.

Les mer

Hvilke rettigheter har du som er på institusjon?

barnevern (colourbox.com)

Får du bruke mobilen som du vil? Kan du ha besøk av hvem du vil? Har du rett på eget rom? Hvem kan åpne posten din, og kan institusjonen kreve å ta urinprøver? Sjekk hvilke rettigheter du har når du bor på institusjon.

Les mer

Barneverninstitusjoner

Kirkenær barnevern- og omsorgssenter

Det finnes mange grunner til at barn og unge ikke kan bo hjemme. Barn kan være slite med rusproblematikk, ha atferdsutfordringer, får manglende omsorg hjemme eller har foreldre som av ulike grunner ikke er i stand til å ivareta omsorgen i kortere eller lengre perioder.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern