Hopp til hovedinnholdet

Er det straffbart å hjelpe noen med å rømme fra institusjon?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, en 19 åring hjelper en 17 år gammel person å rømme fra institusjon, ved å dra til institusjonen og personlig kjører han en plass for å gjemme seg, får 19 åringen konsekvenser for dette? Hva skjer om han blir tatt eller anmeldt for dette, med bevis?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg regner med at det er snakk om en barnevernsinstitusjon. Det finnes en bestemmelse om såkalt omsorgsunndragelse i straffeloven § 261. Etter denne bestemmelsen er det straffbart bl.a. å urettmessig unndra en mindreårig fra noen som har omsorgen etter barnevernloven. Straffen er bot eller fengsel inntil 2 år. Det er mulig at det du beskriver vil være et brudd på denne bestemmelsen. Hvis personen som hjelper til med å rømme blir anmeldt, eller dersom politiet finner ut av dette på egen hånd, er det opp til politiet, og eventuelt retten, å vurdere om forholdet er et brudd på straffeloven § 261.

Personer som går med tanker om å rømme fra barnevernsinstitusjoner bør snakke med ansatte på institusjonen eller saksbehandler i barnevernet om hvordan de har det. Kanskje kan man komme til enighet om noe som gjør at personen får det bedre på institusjonen, eventuelt at det er mulig å flytte til en annen institusjon.

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke rettigheter har du som er på institusjon?

barnevern (colourbox.com)

Får du bruke mobilen som du vil? Kan du ha besøk av hvem du vil? Har du rett på eget rom? Hvem kan åpne posten din, og kan institusjonen kreve å ta urinprøver? Sjekk hvilke rettigheter du har når du bor på institusjon.

Les mer

Barneverninstitusjoner

Kirkenær barnevern- og omsorgssenter

Det finnes mange grunner til at barn og unge ikke kan bo hjemme. Barn kan være slite med rusproblematikk, ha atferdsutfordringer, får manglende omsorg hjemme eller har foreldre som av ulike grunner ikke er i stand til å ivareta omsorgen i kortere eller lengre perioder.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lovbrudd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lovbrudd