Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på om det finnes noen mulighet for å kunne sendes på institusjon?

Jente 15 år
 

Spørsmål

hei, jeg lurer på om det finnes noen muligheter for å kunne sendes på institusjon og om det eventuelt er vært nødvendig i mitt tilfelle. jeg har problemer med selvskading og bruk av diverse rusmidler (snus, alkohol, ritalinpiller osv). jeg har stadig selvmordstanker og "symptomer" for depresjon, altså mindreverdighetsfølelse, dårlig selvtillit, håpløshet og følelse av å være "tom", søvnvansker, problemer med å ta vare på egen helse og hygiene osv. har en fortid med mye mobbing, spisevansker, seksuell trakassering og problemer hjemme blant annet gjennom mental vold fra mamma og fysisk vold fra broren min (og en sjelden gang fra faren min). mine foreldre vet da om dette siden jeg har fortalt dem både om selvmordstankene og selvskadingen, men dette har de valgt å ignorere begge to, så jeg lurer på om jeg videre kan søke hjelp hos barnevernet, i og med at jeg har store vansker med å ta vare på meg selv.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no.

Det høres ordentlig tøft ut og jeg blir bekymret for deg! Det du beskriver er alvorlig og du skal ikke ha det slik som nå. Du skriver at du strever psykisk, med blant annet selvmordstanker og selvskading, og blir utsatt for psykisk vold fra moren din og fysisk vold fra bror og noen ganger fra faren din. Du har snakket med foreldrene dine om strevet ditt, men du opplever at de ignorerer det.

Du kan selv ta kontakt med Barnevernet. Enten ringe eller gå innom. Der kan du fortelle om hvordan det er for deg hjemme. De vil ta deg på alvor. Jeg legger ved noen artikler om Barnevernet, der finner du mer informasjon om hvordan du kan gå frem og hva som i så fall vil skje. Barnevernet må gjøre en undersøkelse av hjemmesituasjonen din før det kan bestemmes om du skal få tilbud om eksempelvis å bo på institusjon. Det er ikke alltid det er beste løsning for barn og unge. 

Jeg vil også anbefale deg å oppsøke enten helsesøster på skolen eller gå til Helsestasjon for ungdom. Der kan du få hjelp til å få det bedre med deg selv og det kan også vurderes der om du er i behov av annen type hjelp, eks. utredning og behandling fra BUP. 

Du kan alltids ringe Alarmtelefon for barn og unge på tlf. 116 111 eller bruke chattetjenesten www.korspaahalsen.no. De er der for deg og vil gjerne lytte, forsøke å forstå og hjelpe deg.

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

- Jeg vil melde fra til barnevernet, men hva skjer da?

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Jeg sliter skikkelig hjemme, og vil ikke bo hjemme lenger. Kan jeg, som ungdom, melde fra til barnevernet selv? Hva skje om jeg gjør det?

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Hva skjer hvis du kontakter barnevernet?

Gutt ringer (colourbox.com)

Ikke vær redd for å ta kontakt med den lokale barneverntjenesten. De er der for å hjelpe deg! Fagpersonene der kan gi deg mange gode råd om hva du kan gjøre videre.

Les mer

Barneverninstitusjoner

Kirkenær barnevern- og omsorgssenter

Det finnes mange grunner til at barn og unge ikke kan bo hjemme. Barn kan være slite med rusproblematikk, ha atferdsutfordringer, får manglende omsorg hjemme eller har foreldre som av ulike grunner ikke er i stand til å ivareta omsorgen i kortere eller lengre perioder.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern