Hopp til hovedinnholdet

Har Alarmtelefonen full taushetsplikt? Hva er straffen for å slå et barn? 

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei Har et par spørsmål, og håper jeg kan få utfyllende fulle, ordentlig svar på dem 1 . Alarmtelfonen for barn og unge. kan jeg vær 100% sikker på at det jeg sier ikke blir sagt videre til f.eks politiet eller barnevernet? Vet at det er taushetsplikt, men f.eks helsesøster har lov til å bryte taushetsplikten om hun må. 2. Hva er straffen for å slå barn? Hvis det blir bot, hvem får pengene, staten? Og dersom et barn blir tatt av barnvernet, kan barnet komme tilbake til foreldre? Mvh

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei, gutt 16 år!

 

Så fint at du kontakter ung.no med spørsmålene dine. Du spør om du kan være 100% sikker på at Alarmtelefonen for barn og unge ikke sier videre det du sier. Når du ringer til Alarmtelefonen kan du velge å være anonym. Dersom du ikke er anonym og du forteller om noe som er skadelig eller veldig alvorlig for barn å vokse opp med, ønsker Alarmtelefonen å kontakte barnevernet slik at det barnet det gjelder får hjelp.

 

Du spør også hva straffen for å slå barn er. Det er bra du vet at det ikke er lov til å slå barn. Straffen for dette er veldig forskjellig, noen ganger kommer de som har slått i fengsel, noen ganger får de en bot, og andre ganger får de ikke straff. Boten betales til staten. I noen tilfeller får barnet en erstatning, det er retten som bestemmer dette og hvor stor erstatningen skal være.

 

Spørsmålet ditt om et barn som blir tatt fra foreldrene kan komme tilbake til dem, har heller ikke et helt klart svar. Barnevernet skal forsøke å gjøre det som er til det beste for barnet. Det vil for de aller fleste barn bety at de skal bo sammen med foreldrene, og at foreldrene eller barnet får hjelp og oppfølging av barnevernet. Dersom barnet ikke kan bo hjemme, kan det være for en kort periode til det har bedret seg hjemme, eller det kan være de aldri kan flytte hjem igjen. Dette avhenger av hva som er det beste for akkurat det barnet.

 

Håper du fikk utfyllende nok svar på det du lurer på, hvis ikke er du velkommen til å spørre mer. Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge dersom du har noen bekymringer du ønsker å snakke om.


Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Hva er barnevernet?

colourbox.com

Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg. Men hvis de ikke får det helt til, skal barnevernet hjelpe til slik at barn og unge får omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter.

Du kan ringe alarmtelefonen, tlf: 116111 eller kontakte barnevernvakta om du trenger hjelp nå.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern