Hopp til hovedinnholdet

Min venn har det veldig vanskelig, er det sinne eller kan han ha gitt opp?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, en venn av meg har forandret seg mye i det siste eg jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Han får hjelp for det på institusjon osv. Men han stikker av og har bare blitt til en helt annen person... jeg vet ikke hva jeg skal gjøre jeg blir sykt lei meg av å høre alt som skjer men jeg vil jo vite det. For noen uker siden hadde han ikke rørt alkohol eller røyk,snus osv på over et år men så begyndte han å drikke så ble det mer å mer å for noen uker siden måtte han pumpe... han har altid sagt han ALDRI skulle rør narkotika men nå har han begyndt med det også.Alt dette startet etter barnevernet brøt inn i livet hans. Han har hatt det veldig vanskelig de siste årene og dette kan være en form for sinne eller at han gir opp livet?(han har prøvd selvmord flere ganger) jeg vet han er på institusjon med folk som kan slike ting men jeg vet bare ikke om det er det han trenger akkurat nå... jeg følte etter han kom inn dit ble det bare verre... Takk for hjelp

Besvart 20.02.2019 18:42
 

Svar
Hei jente 15 år!

Det er vanskelig når noen man er glad i har det så vondt. Han er heldig som har en venn som deg og han kommer til å trenge å ha noen som bryr seg om ham fremover. 

Husk at det også er viktig å ta vare på seg selv. Kan du snakke med foreldrene dine om dette? Har du noen andre voksne du stoler på? Det er godt å få hjelp og støtte til å håndtere informasjonen du får. 

Det høres ut som vennen din har det veldig vanskelig og at han har hatt det en stund. Det å måtte flytte ut av hjemmet sitt og inn på institusjon er veldig vanskelig. Det er ikke uvanlig at barn og unge som opplever dette har mange vonde følelser og at de kan få voldsomme reaksjoner. 

På institusjoner har de mye erfaring og god kompetanse til å håndtere dette. Men like viktig er det at han har venner som bryr seg om han. 

Jeg håper vennen din får god hjelp fremover og husk å ta godt vare på deg selv også. Sender deg og vennen din mange tanker og klemmer.

Hilsen psykolog, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennskap, både verdifullt og sårbart

Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)

Hvordan skal man få en god venn, hva er en god venn og hvordan holde på en god venn? Vennskap er viktig, og noen ganger litt vanskelig.

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Barneverninstitusjoner

Kirkenær barnevern- og omsorgssenter

Det finnes mange grunner til at barn og unge ikke kan bo hjemme. Barn kan være slite med rusproblematikk, ha atferdsutfordringer, får manglende omsorg hjemme eller har foreldre som av ulike grunner ikke er i stand til å ivareta omsorgen i kortere eller lengre perioder.

Les mer

Hvilke rettigheter har du som er på institusjon?

barnevern (colourbox.com)

Får du bruke mobilen som du vil? Kan du ha besøk av hvem du vil? Har du rett på eget rom? Hvem kan åpne posten din, og kan institusjonen kreve å ta urinprøver? Sjekk hvilke rettigheter du har når du bor på institusjon.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol