Hopp til hovedinnholdet

Vil flytte hjemmefra - kan jeg bo på institusjon?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Heeei, Jeg har skilte foreldre. Har ikkje et godt forhold t mamma eller pappa. Og vil ikkje bo hjemme lengre. Eg vil flytte. Familien min har eg ikkje kontakt med så de r ikkje en løsning. Vil virkelig ikkje bo hjemme lengre, og trenger derved hjelp -mvh en desperat 14 åring, snart 15 Og er det mulig for meg og flytte på frivillig intitisjon.

Besvart 14.04.2019 09:35
 

Svar
Hei

Jeg skjønner at du har det vanskelig hjemme nå! Det er ingen god følelse å ikke kjenne noe god kontakt med verken moren eller faren sin. Det er fint at du ønsker å gjøre noe når du har det dårlig. 

Men dessverre er det ikke bare bare å flytte på institusjon. Det er en lang prosess og en slik løsning velges bare i ytterst få tilfeller, når alt annet er prøvd først og man absolutt ikke kan bo med foreldrene sine eller andre egnede steder (f.eks hos andre familiemedlemmer/i fosterhjem, etc).

Dersom du absolutt ikke klarer å bo hjemme lenger må du selv kontakte barnevernet. Og så, hvis du og den du snakker med hos barnevernet er enige, vil de opprette en sak og dermed gjøre en kartlegging først for å se om det er noe de kan hjelpe til med slik at dine foreldre og du kan få det bedre sammen. Dette vil ta litt tid og når dere har prøvd noen tiltak, gjør en en evaluering for å se om det har virket etter sin hensikt. Dersom det har blitt verre, eller ikke fungerer så må en begynne å tenke på fosterhjem eller institusjon. Men da skal det foreligge omsorgssvikt. Altså at foreldrene dine overhodet ikke er skikket til å ta vare på deg. Fra saken har kommet inn i barneverntjenesten til de eventuelt begynner å tenke fosterhjem/institusjon, kan det gå flere måneder, kanskje år.

Det som er viktig nå i første omgang er at du kontakter barnevernet slik at du kan fortelle om hvordan du har det og de kan begynne å se på saken for å prøve å hjelpe dere til å få det bedre. 

Jeg håper dette ga svarene du trengte. Det er ingen dum ide å ringe barnevernet når man har det vanskelig! Selv om det ikke ender med at du flytter på institusjon kan det hende at du får god hjelp i denne situasjonen. Jeg ønsker deg lykke til! 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Barneverninstitusjoner

Kirkenær barnevern- og omsorgssenter

Det finnes mange grunner til at barn og unge ikke kan bo hjemme. Barn kan være slite med rusproblematikk, ha atferdsutfordringer, får manglende omsorg hjemme eller har foreldre som av ulike grunner ikke er i stand til å ivareta omsorgen i kortere eller lengre perioder.

Les mer

Hva er barnevernet?

colourbox.com

Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg. Men hvis de ikke får det helt til, skal barnevernet hjelpe til slik at barn og unge får omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter.

Du kan ringe alarmtelefonen, tlf: 116111 eller kontakte barnevernvakta om du trenger hjelp nå.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie