Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor kontakta barnevernet politiet? Hva kan de gjøre?

Jente 18 år
 

Spørsmål

hei jeg er kommet inn i barnevernet med vanskelige forhold hjemme. vi bor sammen jeg, 1bror, 1søster, mamma å pappa. vi har ikje hatt noe godt forhold til foreldrene våre, jeg føler meg utrygg hjeme min bror14 slår, å blir rasende, barnevernet kontakta politiet. da ble pappa rasende, på meg og søsteren16 min fordi vi ikje klarer å lyve lengre, om hvordan ting var hjemme pappa trua oss til å ikje si noe mer om hvordan det er hjemme. jeg og min søster føler det er vår feil siden vi kontakta barnevernet for og få hjelp. Hvorfor kontakta BV politiet? å hva kan de gjøre?

Besvart 14.05.2019 15:51
 

Svar
Hei

Det høres ut som at det er viktig at barneverntjenesten har fått vite om hvordan du og søsteren din har det hjemme. Hjemme skal være et sted hvor du skal føle deg trygg og ikke bli utsatt for overgrep eller vold.

Barneverntjenesten kontaktet kanskje politiet fordi de ønsket hjelp fra politiet når de var på besøk hjemme hos dere? Andre ganger anmelder eller varsler barneverntjenesten politiet fordi de mener at barnet er utsatt for et straffbart forhold. Politiet vil da vurdere om de skal etterforske saken. Når politiet etterforsker en sak hvor et barn kan være vitne til eller utsatt for vold og/eller seksuelle overgrep har barnet rett til å bli hørt. Politiet trenger like mye informasjon fra barn som fra voksne. Politiet innhenter opplysninger fra barn i avhør etter reglene i straffeprosessloven. Dette kalles tilrettelagt avhør og er en etterforskningsmetode.

Jeg synes at du skal snakke med kontaktpersonen din i barneverntjenesten og be dem fortelle deg hva som skjedde og hva som skal skje videre. Barn har krav på å medvirke og få informasjon om hva som skjer i barnevernssaken. 

Du kan ta kontakt med Alarmtelefonen på nummer 116 111 og snakke med noen der anonymt og gratis.

Du kan også få hjelp av Barnas Jurist. De gir gratis rettshjelp for barn og unge under 25 år. De har åpent alle hverdager mellom kl. 09.00 og 15.00. Du kan ringe dem på telefon 22 41 22 40. Les mer om dem på siden barnasjurist.no

Med vennlig hilsen barnevernjuristen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem gjør hva i barnevernet?

Hvem?

Kommunen, staten, fylkesmannen og fylkesnemnda er alle involvert i ulike deler av barnevernet.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Opplever du vold hjemme?

Trist gutt i vindu (www.colourbox.com)

Noen opplever at hjemmet er et sted der de er redde, må være på vakt og passe på hva de sier og gjør. Sånn skal det ikke være.

Les mer

Hva er vold?

Jente blir slått (colourbox.com)

Mange barn og ungdom lever med vold og overgrep i familien, fra kjæresten eller fra andre. Men det er ikke alltid de tenker på dette som vold. Det viktig å vite om det er vold du opplever.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern