Hopp til hovedinnholdet

Bør jeg melde fra til barnevernet?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Venninnen min bor i et hjem hvor hun utsettes for psykisk mishandling. Dette har pågått over flere år, men hun har endelig funnet psykolog-hjelp for depresjonen og finner styrke i vennene sine, men dette forandrer seg nå. Familien hennes er består av frikirkelige, russiske baptister og som transsexuell har hun det ikke bra der, og nå har ikke familien lenger råd til å bo i Norge, og flytter tilbake til Russland. Men hun er suicidal, og klarer bare å bekjempe depresjonen i Norge hvor hun har sitt sosiale nettverk og psykolog. Om hun flytter tilbake, ifølge henne, kommer hun ikke til å klare det. Hun skal flytte om noen uker, og jeg trenger svar raskt. Jeg burde melde fra til Barnevernet, men er det noe mer jeg kan gjøre, og hva kan de gjøre? Før hun flytter tilbake?

Besvart 26.07.2019 14:07
 

Svar
Hei Jente 17 år!

Først vil jeg si at venninnen din er heldig som har en så engasjert og hjelpsom venninne. Det er bra hun har funnet venner og helsehjelp. Slik du beskriver kan dere kontakte barnevernet for å få hjelp. Det er dessverre vanskelig for meg å vite akkurat hva barnevernet vil gjøre, men de er den instansen som kan vurdere om jenta og familien har behov for oppfølging og bistand. Barnevernet kan sammen med jenta og familien sette igang hjelpetiltak. 

Det viktigste her er at barnevernet, jenta og foreldre kommer i dialog slik de kan vurdere hva som er best. Jeg anbefaler at venninnen din selv tar kontakt med barnevernet. Enten kan du hjelpe henne eller så kan hun ta kontakt med sin psykolog som også kan veilede og støtte henne. 

Husk også at det er viktig at du får noen å snakke med. Kan du snakke med foreldrene dine om det som foregår? Kanskje de kan hjelpe og støtte dere.

Jeg håper dere alle får god hjelp og støtte, og at alt løser seg på en god måte for alle! 

Hilsen psykolog, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barnevernloven gjelder for alle barn i Norge

Paragraf (ung.no)

Barnevernets hovedoppgave er å sikre at alle barn og unge i Norge, som lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, får nødvendig hjelp og omsorg til rett tid, samt å bidra til at barn og unge får trygge oppvekstsvilkår. Dette formålet er fastsatt i barnevernlovens § 1-1.

Les mer

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Når du eller vennen din må flytte

Jenter trøster hverandre (colourbox.com)

Når du har hatt en nær og god venn og en av dere må flytte, kan det være veldig trist. Du kan føle deg både ensom, trist og kanskje redd for å miste kontakten.

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern