Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor flytter ikke alle søsken når noen søsken flyttes av barnevernet

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har nesten gitt opp. Jeg, min yngre bror og mine 2 yngre søstre ble utsatt for vold og omsorgssvikt fra faren vår og stemoren vår (søstrenes mor). Jeg og broren min fortalte alt som skjedde til mamma og hun stoppet samværet umiddelbart og meldte fra til barnevernet. Barnevernet trodde på oss, vi har vært i en gruppe for voldsutsatte barn og på Stine Sofie Senteret. Problemet mitt er at søstrene mine ennå bor hos faren og stemoren vår. Når jeg tar det opp med folk at jeg blir lei meg og bekymret over at de ennå er der, sier de bare at det ofte er mer traumatiserende å bli tatt ut av hjemmet. Det er det dummeste jeg har hørt. Kan umulig være verre å komme til en snill familie enn å få ødelagt livet sitt. Hadde vært mye bedre at barnevernet ikke gjorde noe om de ikke trodde oss, men når de tror på at vi har blitt utsatt for vold også lar de 2 barn på 7 og 10 bo med voldelige foreldre?! Jeg gir nesten opp systemet. Noen sier at de kan ha skjerpet seg, men jeg vet de ikke har det.

Besvart 28.08.2019 18:07
 

Svar
Hei jente 16 år.

Situasjonen du skriver om høres veldig vanskelig ut. Det er forståelig at du blir både lei deg og bekymret når du har en egen erfaring med vold og omsorgssvikt fra de to personene som skal ta vare på dine søstre.
Det er også forståelig at du ikke er enig i argumentet med at det kan være verre å måtte flytte. 

Av og til så ser man at stemødre kan behandle stebarn verre enn de behandler egne, biologiske barn. Jeg vet ikke om det er tilfellet hos dere, men dersom barneverntjenesten har hjulpet deg og din bror, har de nok også sett på situasjonen rundt søstrene deres.
Kunne det vært et alternativ at du snakket med din kontaktperson i barneverntjenesten (selv om du kanskje har gjort det før), og sa at du var kjempebekymret. Og at du da kan spørre henne hvorfor søstrene dine kan bo der, men ikke du og din bror. Det er ikke sikkert kontaktpersonen kan svare på dette, men det kan være at han eller hun i hvert fall kan si noe om hva de tenker om dette..?

Ellers går det også an at du kan skrive inn en bekymringsmelding til barneverntjenesten om hvorfor du vet at din far og stemor ikke har skjerpet seg. Da er det lurt å skrive ned eksempler og ting som har skjedd med søstrene dine. Det kan jo kanskje din mor eventuelt hjelpe deg med?

Du er velkommen til å ringe Alarmtelefonen for barn og unge på 116 111 dersom du har flere spørsmål om dette. Her kan du være anonym og få en voksen å snakke med.

 

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no

Du kan ringe oss på telefonnummer 116 111. Erfarne vakter tar telefonen hver dag mellom 15:00 og 08:00. I helgene er linjene våre åpne hele tiden. Du velger selv om du vil være anonym.

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hva er barnevernet?

colourbox.com

Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg. Men hvis de ikke får det helt til, skal barnevernet hjelpe til slik at barn og unge får omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter.

Du kan ringe alarmtelefonen, tlf: 116111 eller kontakte barnevernvakta om du trenger hjelp nå.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Opplever du vold hjemme?

Trist gutt i vindu (www.colourbox.com)

Noen opplever at hjemmet er et sted der de er redde, må være på vakt og passe på hva de sier og gjør. Sånn skal det ikke være.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern