Hopp til hovedinnholdet

jente på 16 år, har barneverne rett til å plasere meg på ungdomshjem mot min vilje fordi jeg har sex?

Jente 16 år
 

Spørsmål

hei jeg er jente på 16 år, har barneverne rett til å plasere meg på ungdomshjem mot min vilje fordi jeg har sex? jeg har kranglet en del med mormor og har vært på en del fester men det er jo normalt for en 16 snart 17 åring? barneverne mener jeg har store rusproblemer når det gjelder alkohol men jeg drikker max 2 ganger i mnd, det er mindre enn alle vennene mine og jeg har aldri testet ut narkotiske stoffer. moren min døde da jeg bare var 1 år gammel og pappaen min bor langt unna og er narkoman så jeg skjønner jo at de er redde for meg, men at de blander seg inn i mitt sexliv? har barnevernet og familien rett til å blande seg inn i sexlivet mitt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Du spør om barnevernet og familien har rett til å blande seg inn i sexlivet ditt, og om bekymring for rusproblemer og et aktivt sexliv gir dem rett til å plassere deg på ungdomshjem. Du skriver at du drikker alkohol ca to ganger i måneden, og at du aldri har testet ut narkotiske stoffer. Du skriver ellers lite om hvordan du lever, og om omfanget av sex og alkohol. Du skriver at det er normalt for en snart 17 år gammel ungdom å gå på fest, men det er jo slik i Norge at det ikke er lov for en under 18 år og kjøpe eller drikke alkohol. Vurderingen barnevernet gjør vil ta hensyn til hva du drikker, hvor mye du drikker - og ikke nødvendigvis hyppighet i drikkingen. Går drikkingen ut over skole/arbeid? Drikker du så mye at det går ut over liv- og helsebegrepet? Er du blitt gravid som følge av et aktivt sexliv? Drikker du når du er gravid?

I forhold til sexlivet ditt tenker jeg at det kommer an på om du har fast partner, alder på partneren - eller om du har sex med flere ulike partnere. Den seksuelle lavalderen er 16 år, så du har lov til å ha sex, men husk at ikke alle 16 åringer er modne for seksuell omgang selv om de har lov i forhold til lovverket. Husk uansett å bruke prevensjon!

Jeg tenker at noen har vært bekymret for din omgang med alkohol og ditt aktive sexliv, nok til å ta kontakt med barnevernet. Det betyr jo at du har familie/mennesker rundt deg som bryr seg om deg, og som vil ditt beste. Det er likevel ikke alltid like enkelt å ta opp med den enkelte hva en bekymrer seg for. Som du ser har jeg mange spørsmål, det kan det også være at familien din og barnevernet også har. Jeg vil råde deg til å ta kontakt med kuratoren din i barnevernet og spørre hva de legger til grunn for plasseringen på ungdomshjemmet, da får du vite direkte årsak. I samarbeid skal dere legge en plan for hva som skal skje framover, og sette mål for tiden som kommer. Familien din har plikt og rett til å bry seg om deg i hvert fall fram til du er 18 år, og dersom de er bekymret for din livsførsel, skal de ta affære, slik det høres ut som de har gjort nå.

Jeg håper dette var svar på det du spurte om, men om du har behov for å drøfte situasjonen din ytterligere, ber jeg deg ta kontakt med kurator i barnevernet. Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge på tlf. 116 111. Det er gratis.Vennlig hilsen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvilke rettigheter har du som er på institusjon?

barnevern (colourbox.com)

Får du bruke mobilen som du vil? Kan du ha besøk av hvem du vil? Har du rett på eget rom? Hvem kan åpne posten din, og kan institusjonen kreve å ta urinprøver? Sjekk hvilke rettigheter du har når du bor på institusjon.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Barnevern
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om barnevern