Hopp til hovedinnholdet

Pc sperret, nedlasting

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. For noen timer siden så ble pc'n min sperra av interpol. Mens jeg var inne på the piratebay! Er det lovlig eller ulovlig å laste ned ting der ifra? Spurte noen venner og noen sa at det var lov og andre sa at det ikke er lov. Hva er sant? Og hva kan skje for noe? Står at jeg kan bli straffet og få en bot? Og værste fall fengsel straff.. Friker helt ut her.. Vet ikke helt hva jeg skal gjør..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ulovlig å laste ned film, spill, musikk, dataprogrammer osv fra The Pirate Bay og lignende nedlastingssider. De som har laget disse tingene har etter åndsverklovens regler opphavsrett, og de har dermed også rett til å tjene penger på produktene sine. Ved å laste ned fratar du dem muligheten til å tjene penger på det de har laget. 

I sommer kom det nye regler som gjør det lettere å finne frem til personer som laster ned film, musikk spill osv. ulovlig. Hvis du blir tatt for ulovlig nedlasting risikerer du straff i form av bøter eller fengsel inntil tre måneder. Denne bestemmelsen finner du i åndsverkloven § 54. Hvis man får en bot eller fengselsstraff kommer det på rullebladet.

Hvis du blir tatt risikerer du også erstatningskrav fra den eller de som har opphavsretten til produktet. 

For ordens skyld vil jeg nevne at jeg tidligere har hørt om personer som har fått melding fra "politiet" etter f.eks å ha vært inne på en pornoside. I ettertid har det vist seg at dette har vært et virus. Det har i disse tilfellene poppet opp et lite bilde i små sekvenser på skjermen eller så kan bildet ha lagt seg over hele skjermen og blokkert all aktivitet. Viruset har i noen tilfeller sagt at personen må betale 1000- 1500 kr for å få åpnet pc igjen. Dette har vært ren svindel, så tenkte å nevne det for deg i tilfelle det har vært noe slikt. I så fall hjelper det ikke å betale.

Er du usikker på om politiet har en sak på deg, kan du alltid ringe og be om mer informasjon.

Håper dette var svar på spørsmålet ditt.

Med vennlig hilsen

Juristen (www.ung.no)

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bistand
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bistand