Hopp til hovedinnholdet

Forslag til organisasjoner jeg kan donere julegavene mine til? 

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Har lyst til at julegavene jeg får fra venner og familie i år skal være pengegaver som jeg skal gi videre til noen som trenger dem. Problemet er bare - hvem? Tenkte først på fattige barn, men her er det et hav av organisasjoner å velge mellom. Hvor blir pengene forvaltet best, uten at alt forsvinner i et administrasjonssluk? Går jo også an å gi penger til kreftforskning eller funksjonshemmede, men føler kanskje at pengene er mere verd for fattige i andre land. Har dere noen forslag?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Først og fremst vil jeg bare si at jeg synes det er utrolig flott at du tenker på dette og at du ønsker å hjelpe andre i stedet for å få julegaver selv. Det er stort av deg!

Da vil jeg anbefale deg å gi det til norske organisasjoner som jobber i utviklingsland. Det kan være organisasjoner som Redd Barna, Røde Kors, Frelsesarmeen, Flyktningehjelpen, Kirkens Nødhjelp, Amnesty o.l. Amnesty jobber for å forvalte menneskerettigheter, men det er vel så viktig i mange land som å bekjempe fattigdom. Røde Kors og Redd Barna er etablerte organisasjoner som er litt tryggere å støtte enn nyoppstartede tiltak. Jeg vil tro at noe av pengene går til administrasjonskostnader, men du må huske at det er nødvendig å kunne lønne ansatte og lignende for å faktisk ha ressurser til å utføre utviklingshjelp.

Kirkens Nødhjelp startet for noen år siden et tilbud med å gi "nyttegaver". Det vil si at den som skal gi gaven betaler en viss sum og kjøper en geit, en skolebøker, en kylling eller lignende til en/et trengende familie/barn etc. Altså: De gir deg at du gir en geit. De hevdet i den tid at hele 90% av summen gikk direkte til brukerne. Nå tilbyr veldig mange organisasjoner denne typen gaver og jeg vil tro at mesteparten av beløpet går til det faktiske formålet. 

Mvh Ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bistand
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bistand