Hopp til hovedinnholdet

Jeg får ikke økonomisk støtte fra NAV, er dette riktig?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en mann på 20 år som verken har boplass, er i arbeid eller mottar noen som helst støtte fra nav. Jeg har absolutt ingen økonomi til å betale verken mat, leie til bosted, klær, ubetalte regninger som hoper seg opp. Jeg er hos min mor, på et lite rom foreløpig. Hun mottar så vidt nok støtte til å forsørge henne selv og hunden, etter at leie og skatt er betalt. Etter dette gjenstår under 3000 kroner pr mnd, som overhode ikke er tilstrekkelig til å en gang kunne ha middag og ordentlig mat flere dager i løpet av måneden. Hun kan ikke forsørge meg på noen måte, og etter å ha brukt de få pengene som er på mat, er det aldri noe til overs. Jeg har forsøkt å fortelle til min saksbehandler ved mitt nav kontor akkurat hvordan situasjonen er, men mottar ingen hjelp. Jeg har prøvd flere ganger og får ikke noe støtte eller hjelp til jobb, men mottar kun et svar om at jeg må skaffe meg jobb og bo plass på egen hånd. Verken meg eller min mor får aldri kjøpt nye klær, andre ting vi måtte trenge, eller noe som helst annet uten om mat. Jeg trenger hjelp, dette har pågått veldig lenge, og både jeg og min mor er sikker på at dette her er helt urettferdig behandling, og vi har ikke nok til å klare oss på.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss.

Vi forstår at dette må være vanskelig for både deg og din mor.

Du skriver at du har forsøkt å fortelle saksbehandleren din hvordan situasjonen er hjemme, men at du ikke får noe hjelp. Har du søkt om økonomisk støtte skriftlig eller bare forhørt deg muntlig?

Hvis du ikke har gjort det, så kan du levere en skriftlig søknad om økonomisk sosialhjelp. Du har da krav på et skriftlig svar tilbake. Vi kan ikke si her på ung.no om du har rett til dette eller ikke, det må vurderes av en saksbehandler på NAV kontoret.

Økonomisk sosialhjelp er en stønad som regnes som absolutte siste utvei, alle andre muligheter for å få inntekt skal være prøvd først. NAV sitt fremste mål er å få flest mulig ut i jobb, og det gjelder spesielt unge på din alder.

Det er viktig at du gjør det du kan for komme ut i arbeid, det vil løse mange av de økonomisk problemene du har i dag. Har du kontaktet bemanningsbyråer for eksempel? Du bør også levere åpne søknader til plasser hvor du kunne tenke deg å jobbe, vis at du er interessert og engasjert ved å møte opp personlig. Bruk venner og bekjente, mange får jobb i dag ved at "man kjenner noen som kjenner noen". Flere gode jobbsøkertips finner du her. Hvis du ikke allerede har gjort det, så vil vi anbefale deg å registrere seg som arbeidssøker på www.nav.no.

Du kan høre med en veileder på NAV kontoret ditt om det er mulig å få godkjent en praksisplass hos en arbeidsgiver via NAV. Det vil si at NAV utbetaler stønad til deg når du jobber. Stønaden du kan søke på heter individstønad, les mer her. Dette er en fin måte å komme ut i arbeidslivet på, du får verdifull erfaring som styrker dine muligheter for videre jobb.

Vi håper at det ordner seg for deg.

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no

 

www.nav.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik finner du ledige jobber

Gutt søker etter jobb

På jakt etter jobb? Her er en oversikt over hvordan du kan gå frem for å finne ledige jobber.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bistand
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bistand