Hopp til hovedinnholdet

Vi skal bli foreldre i april og trenger større plass å bo. Kan NAV hjelpe?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Vi er et ungt par på 20 og 22 år som venter barn i april. Samboeren min har inntekt, men ikke jeg. Leiligheten vi bor i nå er på 40 kvadrat og uten soverom. når vi lager mat er vi avhengig av å lufte veldig lenge pga matlukt, for det går rett og slett ikke an å puste her inne etter at vi har laget mat. Dette er noe jeg ser på som uegnet for et lite barn. Jeg får ingen støtte fra Nav, da de mener han tjener godt nok. det gjør han ikke, ikke engang med bare oss to. vi trenger større plass, men det har vi ikke råd til. Hva har jeg egentlig krav på av Nav? Vi har ikke penger til barne ting eller et egnet sted for barnet vårt å bo. Hva gjør vi?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til oss.

Du skriver at du har vært i kontakt med NAV og fått beskjed om at din samboer har høy nok inntekt til å kunne forsørge dere. Er dette et svar du har fått muntlig? Har du sendt inn en skriftlig søknad og fått et skriftlig svar?

Dersom du ikke har søkt skriftlig så bør du gjøre det. Du kan søke på en støtte fra NAV som heter økonomisk sosialstønad. Denne støtten er ment å være midlertidig og skal kun dekke det mest nødvendige som for eksempel mat, strøm, husleie og legeutgifter. Du kan også søke om støtte til depositum og husleie.

Skal du søke på økonomisk sosialstønad fra NAV, så kreves det at du er aktiv arbeidssøker. Det vil si at vi kommer til å kreve at du gjør det du kan for å få en jobb, slik at du kan forsørge deg selv. Det kan være du må levere såkalt jobblogg, som viser hvilke jobber du har søkt på i løpet av en måned. NAV sitt fremste mål er å få flest mulig ut i jobb, og spesielt gjelder dette for ungdommer på din alder. Vi legger ved en link til flere jobbsøkertips.

Du skriver at du ikke har inntekt nå. Har du jobbet tidligere og hatt inntekt? Dersom du har hatt inntekt tidligere, så kan det være du har rett på en stønad som heter dagpenger. Les mer om vilkårene for rett til dagpenger her.

Videre skriver du at dere skal bli foreldre i april og at dere ikke har penger til barneting. Har du undersøkt om du kan ha rett på foreldrepenger? Du kan få foreldrepenger ved fødsel dersom du har vært i jobb og har hatt pensjonsgivende inntekt i minst seks av de ti siste månedene før stønadsperioden tar til (3 uker før termin). Inntekten på årsbasis må være minst halvparten av grunnbeløpet i folketrygden (minimum 42 623 kr). Du kan velge mellom å ta ut foreldrepenger ved fødsel på 49 uker med 100 prosent av lønnen eller 59 uker med 80 prosent av lønnen.


Dersom du ikke har rett på foreldrepenger, så kan du ha krav på engangsstønad fra NAV i forbindelse med fødsel. Dette er et engangsbeløp på kr 35 263, som du kan søke om når svangerskapet er passert uke 26.

Fra og med måneden etter at barnet er født, så vil du få utbetalt barnetrygd fra NAV på 970kr pr. måned.  

Det er vanskelig for oss her på ung.no å gi deg et mer konkret svar enn dette da vi vet for lite om deg. Vi vil derfor anbefale deg at du går innom ditt NAV kontor i din kommune eller ringer oss på tlf: 55 55 33 33.

Vi ønsker deg en fin dag videre!

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no

 

 

 

www.nav.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bistand
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bistand