Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg få støtte til å kjøpe utstyr og klær til babyen?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er ei jente på 16 år som går første året på videregående og fant nettopp ut at jeg er gravid. Faren er 19 år og går også på skole og har ikke jobb. Jeg vil veldig gjerne beholde den lille spiren i magen, men det eneste jeg er bekymret for er økonomi. Hva har jeg krav på av penger? Har ikke en familie som kan hjelpe stort økonomisk og jeg er redd jeg ikke skal ha penger til å forsørge barnet mitt. Og går det ann å få penger til å kjøpe utstyr og klær? Jeg vet jeg har krav på barnetrygd og engangsstønad ved fødsel, men mer enn det vet jeg ikke.. Håper på svar da jeg ikke aner hva jeg skal gjøre!...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for ditt spørsmål.

Vi forstår at du har spørsmål om økonomi i den situasjonen du er i nå. Vi skal svare deg så godt vi kan på dine spørsmål. Som du skriver, så kan du ha rett til engangsstønad ved fødsel og barnetrygd. Engangsstønaden er ment å brukes til blant annet utstyr og klær til barnet.

Dersom du er enslig forsørger, så kan du ha rett til overgangsstønad fra NAV. Trykk på linken for og lese mer om denne støtten.

Er du elev og får barn i løpet av skolegangen kan du ha rett til foreldrestipend i fra Lånekassen. Du kan også ha rett til forsørgerstipend, som er et ekstra månedlig beløp for de som har barn.

Får du foreldrestipend, kan du også fortsette å få penger i fra Lånekassen, selv om du går ut i permisjon. For å søke om foreldrestipend må du først sende inn en vanlig søknad om stipend, dersom du ikke allerede har gjort det. Når barnet er født kan du fylle ut søknadskjema G, som du finner på Lånekassen sine hjemmesider, og sende det inn i posten.

Så lenge du er under 18 år, så er det dine foreldre som skal forsørge deg med det du trenger av mat, klær, husleie og så videre. Hvis du tror at de ikke er i stand til å hjelpe deg og barnet økonomisk, så kan du kontakte Barnevernet i kommunen du bor i for råd og hjelp.

Skriv gjerne inn til oss på nytt eller kontakt oss på tlf: 55 55 33 33 dersom du har flere spørsmål.

 

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no

 

 

 

www.nav.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bistand
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bistand