Hopp til hovedinnholdet

Har jeg rett til overgangsstønad fra NAV?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg giftet meg med kjæresten min som bor i Kina i Sommer. Jeg har ikke registrert ekteskapet her i Norge enda, men nå venter jeg barn med han. Lurer på om jeg har rett til overgangssønad siden jeg ikke har jobb og Faren til barnet er i Kina og det vil ta lang tid før han kommer seg her i Norge pga jeg må ha inntekt for å søka han her. Han er student i hjemlandet så han kan ikke støtte oss økonomisk. Får jeg overgangssønad eller ikke?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for ditt spørsmål.

For å få svar på spørsmålet ditt, så kan du sende inn en søknad om overgangsstønad til NAV. Du kan ha rett til å få overgangsstønad fra inntil to måneder før ventet fødsel hvis du er alene på fødselstidspunktet. Vi vil oppfordre deg til å klikke på lenken overfor, og lese om stønaden.

Hvis du søker om overgangsstønad, så er det viktig at du i søknaden forklarer så godt du kan situasjonen du nå er i. At du forteller hvordan forholdet ditt er til barnefar er, at dere giftet dere i Kina men at ekteskapet  ikke er registrert i Norge, og at han bor i Kina pr dags dato. Skriv også noe om hva dere har tenkt i fremtiden, om dere skal flytte sammen når han en gang kommer til Norge. Dette er informasjon vi trenger for å kunne vurdere om du vil regnes som alenemor og om du har rett til støtten fra NAV eller ikke.

Vi kan dessverre ikke gi deg et mer konkret svar enn dette, det er saksbehandler hos NAV som må vurdere spørsmålet ditt ut fra loven. Hvis du er interessert, så kan du lese litt om reglene for overgangsstønad her.

Her kan du lese om andre stønader du kan ha rett til, for eksempel engangsstønad ved fødsel. Du skriver at du ikke har jobb, da vil vi anbefale deg om å registrere deg som arbeidssøker på www.nav.no og kikke på disse jobbsøkertipsene.

Vi ønsker deg en fin tid fremover, og etterhvert som nybakt mor :-)

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no

 

 

 

www.nav.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bistand
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bistand