Hopp til hovedinnholdet

Har jeg fortsatt rett til støtte i fra foreldrene mine?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er akkurat ferdig med videregående og skal begynne på høgskole. Jeg skal gå forkurs som tilsvarer 17 t/uke. Hvis jeg får innvilget søknaden om stipend og lån får jeg ca 4000 i måneden. Jeg har tidligere bodd hjemme til mor å mottatt barnebidrag fra far på ca. 5000 kr/mnd. Nå bor jeg alene og skal studere i en ny by. Har fått meg jobb, så jeg jobber ca 2 ganger i uka. Det jeg lurer på om jeg har rett på barnebidrag eller noe økonomisk hjelp fra foreldre etter fullført videregående. Med stipend + jobb blir det ca. 5000(?) kr/mnd, har husleie på ca. 3000 kr (så det er relativt billig), ser ikke for meg at jeg klarer meg med resterende 2000 kr på mat, transport og alt annet som må betales i løpet av en måned med mindre jeg får barnebidrag? I og med at jeg er over 18 år og ferdig med videregående har jeg ikke rett på noen ting da? Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss.

Når du begynner på høgskole, så kan du ha rett til støtte i fra Lånekassen. Du vil da kunne søke om støtte etter reglene for høyere utdanning. Da kan du ha rett til opp til 97 850,- kroner per undervisningsår. Dette er et studiår, men bor du borte i fra foreldrene dine, så kan opp til 40% gjøres om til stipend.

Dine foreldre har plikt til å betale barnebidrag så lenge du går på videregående skole. Så når du begynner på høgskole, så faller denne plikten bort.

Det er kjempebra at du har fått deg jobb! Det er stipend og lån fra Lånekassen, samt inntekt fra en deltidsjobb som du må klare deg på som student. Utenom stipend og lån, så antar du at du får 1000 kr fra deltidsjobben din, dette synes vi er lav lønn til å jobbe såpass mye som du gjør. Vi vet jo samtidig ikke hvor mange timer du jobber eller hva slags jobb du har. Kanskje du kan lete etter bedre betalt jobb, som lar seg kombinere med studiene? Vi legger ved artikler til svaret vårt, med gode økonomitips.

Vi ønsker deg lykke til med studiene dine!

Vennlig hilsen

 

Lånekassen  og NAV, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Student med dårlig råd?

Tomme lommer (colourbox.com)

Støver det i lommeboken din? Det finnes mange gode triks og tilbud dersom du er student og ønsker å spare.

Les mer

Økonomitips til deg som skal bo alene

Gutt regner på mobilen (colourbox.com)

Å bo for seg selv er dyrt. Selv med studielån, stipend og deltidsjobb, er det nødvendig å tenke økonomi. Her er noen råd.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bistand
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bistand