Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg forteller foreldrene mine at jeg har det vanskelig?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hvordan kan jeg fortelle foreldrene mine at det holder på å rable for meg. Føler ikke at jeg har noe kontroll. vill ligge i senga å grine hele dagen. har mistet aller fleste vennene mine. kjenner meg ikke selv lengre. vil bytte skole.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 17 år.

Takk for at du skriver til oss.
Jeg forstår ut fra det du skriver at du har det vanskelig, at du føler at du ikke har kontroll, du vil bare ligge i sengen og at du ikke kjenner deg selv lenger. 
Du forteller også at du har mistet de fleste vennene dine, og at du vil bytte skole. 

Det kan være ulike grunner til at du har det slik du forteller her, og det er viktig å finne ut hva dette egentlig handler om. Derfor er det viktig at du får hjelp.

Med bakgrunn i det du skriver her er det viktig at du forteller om hvordan du har det til foreldrene dine, slik at de kan hjelpe og støtte deg. I tillegg til at de kan hjelpe deg å finne riktig hjelp. Jeg forstår ut fra det du skriver her at du har tenkt på å snakke med foreldrene dine, men at du lurer på hvordan du skal gjøre det. 

Jeg vil anbefale deg å prøve å finn en tid hvor foreldrene dine ikke er så opptatte, og så kan du si at du ønsker å snakke med dem om noe som du opplever vanskelig.

Det kan jo hende at de allerede har tenkt at du sliter med noe. Under samtalen blir det viktig at du prøver å sette ord på hvordan du har det.

Du kan også søke hjelp hos helsesøster eller helsestasjonen for ungdom. Det å snakke med noen er ofte lurt i forhold til å sortere tanker og følelser. Da kan du få hjelp tik å se muligheter og løsninger.

Lykke til.

 

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bistand
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bistand