Hopp til hovedinnholdet

Familien sliter økonomisk

Jente 17 år
 

Spørsmål

hei! Jeg er en jente på 17 år som bor sammen med familien. Jeg vet at vi sliter økonomisk, for det hørrer jeg veldig ofte? En kveld kom moren min ned for å si at vi må spare på alt vi kan, for faren min ikke sa noe om økonomien vår. Selv føler jeg dette er litt min feil, siden jeg går til behandling hos en veldig dyr fysioterapaut! Jeg gråter meg selv til søvn så å si vær natt, og har ingen energi eller glede lenger! Det er nesten slik at jeg gleder meg til skolen, for å tenke på noe annet.. Men allikevell tenker jeg på det konstant! Når man får vite rett før jul at viss skatten blir høyere slik regjeringen vil, står vi uten hus og bil neste år er det ikke alltid like lett å holde seg oppegående. Kjenner dette sliter ekstremt psykisk, og jeg vet virkelig ikke hva jeg skal gjøre. Frister ikke med jul nå, ikke julepresanger heller der de føler de må bruke penger!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg kan godt forstå at du tenker at det ikke frister så veldig med jul når det er de tankene og følelsene du sitter med.

Har du forsøkt å snakke med foreldrene dine om dette? Har du sagt hvordan du oppfatter det og føler det? Kanskje kan det være lurt at dere setter dere ned og snakker sammen om dette og forsøker å finne noen gode løsninger på hvordan dere snakker om dette, slik at du skal slippe å ha dårlig samvittighet for økonomien til familien din? Jeg kan tenke meg at det nok er vanskelig å ta opp dette med foreldrene dine, det er et stort ansvar å ta på seg. Samtidig så kan det være at du på en eller annen måte burde gjøre det, rett og slett fordi det kan hende at ikke foreldrene dine helt forstår at det sliter på deg psykisk, og at det derfor ikke kommer til å bli tatt opp av dem. Dersom du synes det er vanskelig å ta det opp med dem selv, eller er usikker på hvordan du skal gjøre det, så kan det kanskje være fint å snakke med helsesøster på skolen din. Hun kan hjelpe deg å snakke med foreldrene dine for deg, sammen med deg eller hjelpe deg å finne måter du kan snakke med foreldrene dine.

Familiens økonomi er IKKE ditt ansvar! Og fysioterapibehandling må du få om du trenger det.

I forbindelse med nytt statsbudsjett skrives det mye om økonomi. Det gjør at mange som har stram økonomi blir urolige og redde. Journalistene liker å skape sensasjon. Derfor høres ting mye verre ut enn de egentlig er. En liten økning i skatter eller avgifter får avisene til å høres ut som en katastrofe. I statsbudsjettet er det også skatt og avgifter som reduseres og utgifter som ikke øker. For vanlige mennesker blir det vanligvis ikke så stor forandring i et nytt budsjett. Det tror jeg gjelder dette statsbudsjettet også, og antagelig også det som  påvirker familien din sin økonomi.

Vi håper du kan klare å ta det opp med foreldrene dine og kanskje er det mindre ille enn du tenker, i alle fall er det alltid lurt å lufte tankene og se hva dere som familie kan gjøre for å ha det mer forutsigbart.

Vi ønsker deg lykke til videre!

Hilsen

Camilla (helsesøster)

og Husbanken i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Utgifter til helsehjelp, egenandeler og refusjoner

Hos lege og andre behandlere med driftsavtale må du betale en egenandel. Det samme gjelder medisiner på blå resept. Her får du en oversikt over hva som gjelder av regler for egenandeler og mulighet for refusjon av utgifter ved helseplager.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Hvem har rett på økonomisk hjelp?

Tom lommebok

Økonomisk stønad skal gis til alle som trenger hjelp for å overvinne eller tilpasse seg en vanskelig livssituasjon.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bistand
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bistand