Hopp til hovedinnholdet

Vil ta flyfag. Har jeg rett til borteboerstipend og barnebidrag?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Jeg er ei jente på 18 år som akkurat har flyttet til min mor fordi min far kastet meg ut. Hun sliter økonomisk, er ufør og på Nav, og har ikke råd til å fø på både meg og broren min på 16. Vi har nå søkt om bidrag fra min far, men til neste år må jeg flytte ut grunnet utdanning. Jeg skal gå flyfag som er ei landslinje som vil si at jeg ikke kan bo hjemme. Min far bor i en kommune hvor en av skolene er, min mor bor i en annen kommune. Men siden jeg ikke kan bo hjemme uansett hvor jeg skal gå så vil jeg gå skole i en annen by. Har jeg da fortsatt rett på bidrag fra min far? Og eventuelt bortebostipend?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss.

I forhold til bostipend, så tar Lånekassen utgangspunkt i avstanden i fra foreldrene dine til den skolen du faktisk går på, uansett om det finnes en tilsvarende utdanning nærmere.

Barnebidrag til unge over 18 år kan som hovedregel gis så lenge du går på videregående skole. Hvis du har hatt et friår eller to, så blir det som regel akseptert. Det har ikke noe å si hvor du bor i landet. Foreldre kan i noen tilfeller bli pålagt å betale barnebidrag lenger enn videregående også, men det er mer sjeldent.

Mange studenter må finne seg en deltidsjobb ved siden av skolen, for å få økonomien til å gå rundt. En deltidsjobb gir deg ekstra lommepenger, og viktig og nyttig erfaring du kan sette på CVen din. Har du tenkt noe på dette? :-)

Vi ønsker deg lykke til med skolegangen!

Vennlig hilsen,

Lånekassen  og NAV, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan finne sommerjobb?

Jordbærplukking (colourbox.com)

Er du på jakt etter sommerjobb? Hvilke jobber kan man søke på, og hvordan finner du drømmejobben? Start jakten tidlig, de beste jobbene går først! Her får du tipsene.

Les mer

Bostipend på videregående (borteboerstipend)

Lånekassen og flytteeske (colourbox.com)

Må du flytte hjemmefra for å gå på videregående? Da kan du ha rett til bostipend fra lånekassen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bistand
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bistand