Hopp til hovedinnholdet

Må jeg betale tilbake stipendet?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg er en gutt som skal gå på videregående skole høst i år, og jeg luere på hvis jeg få bistand betyr det at jeg lånt penger jeg mener skal jeg betale etter jeg ferdig på skole eller ikke? den andre jeg vil gå et år som heter oveføring tilbud og det hjelper de som er minoritetspråklige så hvis jeg tar dette året i tilleg tre år studiespesialisering det ble fire år til sammen så skal jeg ble en som har førstegangsvitenmål eller ordinær vitenmål ( Hva er forskjellen mellom førstegangsvitenmål og ordinært vitenmål hvis dere kan forklare meg det hjelper godt). Tusen takk for hjelpen jeg spurt dere flere spørsmål før og alle mine spørsmålene jeg fikk god svar. Hilsen fra meg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Dersom du tenker på stipend i fra Lånekassen, så er det penger du får og ikke skal betale tilbake.
Dersom du har fått lån, så er det penger du skal betale tilbake. Er du usikker, så kan du sjekke selv på Dine sider.

Det høres ut som om du vet hva kravet for å få et førstegangsvitnemål er, nemlig at man fullfører og består alle fag på videregående skole på normert tid, på studiespesialisering betyr det i løpet av tre skoleår. Hvis du ikke klarer å bestå alt på tre år, f.eks. stryker i ett fag eller flere fag og må ta dem opp etterpå, får du et ordinært vitnemål når alt er bestått.

Når du sier overføringstilbud for minoritetsspråklige antar vi at du mener et tilbud før du begynner på vanlig vg1. Dette året teller ikke av ungdomsretten din, så du kan fint få førstegangsvitnemål selv om du gjør dette først. Det er faktisk lurt, fordi det øker sjansen for at du klarer de tre årene som du skal.

Når du skal søke på høyskole/universitet er halvparten av plassene forbeholdt søkere med førstegangvitnemål, det kalles kvote for førstegangsvitnemål. Denne kvoten har vi for at ungdommer som kommer rett fra videregående skole skal slippe å konkurrere med dem som er mer voksne og som har samlet seg masse ekstra poeng. Derfor er ofte poenggrensen for å komme inn lavere i denne kvoten. Man kan bare konkurrere i denne kvoten frem til og med det året man fyller 21 år.

Alle konkurrerer i ordinær kvote, både dem som har førstegangsvitnemål og dem som har ordinært vitnemål. Etter at man har fylt 21 år konkurrerer man kun i denne kvoten selv om man har førstegangsvitnemål.

Håper det var til hjelp.
Du kan lese mer om opptakskvoter i artkkelen nedenfor.

Vennlig hilsen

 

Lånekassen i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdomsrett = rett til videregående opplæring

Ungdomsrett (ung.no)

Ingen kan tvinge deg til å gå på videregående, men i Norge har du rett til skoleplass eller annet opplæringstilbud. Her kan du lese mer om ungdomsrett og hva retten innebærer.

Les mer

Førstegangsvitnemål og ordinær kvote - for opptak på videre studier

Jente ligger på senga med pcen (colourbox.com)

Skal du snart søke høgskoler eller universitet? Er du usikker på hvordan du ligger an og hvilken kvote du vurderes i når du søker? Merk at i kvoten for førstegangsvitnemål er det ofte litt lavere poenggrenser for å komme inn enn i ordinær kvote.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bistand
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bistand