Hopp til hovedinnholdet

Generelle spørsmål om ung uføre.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg er i prosess med å bli ung ufør 100%. Jeg blir snart 21. Jeg har tidligere kun hatt korte arbeidsforhold, og har derfor aldri tjent mer enn 160.000 i året. Slik jeg har forstått det er den minste ytelsen man kan få som ung ufør 262.000 brutto i året. Stemmer dette, selv om jeg aldri har tjent mer enn 160.000 brutto? Jeg har også hørt at man kan tjene opptil 35.000 brutto i året, dersom man i perioder kan klare å jobbe. Vil dette beløpet bli trukket i fra uføretrygden, eller kommer det i tillegg til uføretrygden? Og hva skjer hvis jeg tjener mer enn dette? Mister jeg da uføretrygden, eller blir den redusert tilsvarende beløpet jeg har tjent over 35.000? Må jeg betale skatt av de 35000? Min mor døde nylig, og jeg vil da få noe arv etter henne. Vil arven føre til reduksjon i uføretrygden? Har også hørt at unge uføre ikke kan flytte utenlands for da mister man uføretrygden. Stemmer dette, eller er det bare ung ufør tillegget man mister?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til oss.

Her var det mange gode spørsmål og jeg skal se om ikke jeg kan få svart på dem alle sammen :)

Dersom du fyller vilkårene for ung uføre, så stemmer det at minsteytelsen her er 262 098 kr i året, blir du gift vil dette beløpet bli noe mindre. Det er slik at ung uføre for en som ikke er gift skal tilsvare 2,91 ganger grunnbeløpet, som pr i dag er 90 068. Grunnbeløpet endres i mai hvert år, og det vil derfor uføretrygden også gjøre. Skulle du gifte deg vil ung uføre tilsvare 2,66 ganger grunnbeløpet.

Får du innvilget 100% uføre vil du i tillegg til uføretrygden ha mulighet til å tjene 35 000 (eller 0,4 ganger grunnbeløpet) brutto i året. Hvor mye du må trekke i skatt av dette er noe du må ta opp med skatteetaten. Vi har ingen ting å gjøre med beregning av skatt.

Arven du får, vil ikke ha betydning for hva du får i uføretrygd. Det er kun arbeids og næringsinntekt fra inn og utland som vil kunne påvirke størrelsen på uføretrygdutbetalingene dine.

Skulle du flytte til utlandet så vil du miste ung uførefordelen, men ikke uføretrygden. Du vil da få ordinær minstesats som for enslige tilsvarer 2,48 gange grunnbeløpet og for gifte 2,28 ganger grunnbeløpet.

 

Håper dette var klart og at du har fått svar på alt du lurte på. Skulle det dukke opp flere spørsmål kan du selvsagt skrive inn til oss igjen, eller du kan ta kontakt med oss på 55 55 33 33, tastevalg 3 for spørsmål om uføretrygd. Du kan også lese mer om uføretrygd på våre nettsider.

Ha en fin dag videre :)

 

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no
Les mer på: www.nav.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bistand
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bistand