Hopp til hovedinnholdet

Jeg sover aldri.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 15 år, og lurer på noen ting! Om kvelden så sover jeg aldri, er liksom våken i flere dager, og får fortsatt ikke sove.. Jeg blir trøtt, men får ikke sove. Så meg i speilet her om dagen,så plutselig ingen ting, så snudde jeg meg å jeg så bare en svart vegg.. Jeg er ikke deprimert, så er litt redd da, hva kan det være???

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 15 år.

Takk for at du skriver til oss.
Det å ikke få sove er veldig slitsomt. De fleste som sliter med søvn sover litt, men ikke nok, og de har en dårlig kvalitet på den søvnen de får. Dette gjør jo at mange som sliter med søvn også sliter med å fungere i hverdagen. Søvnmangel fører til fysiske og psykiske plager. Jeg kan ikke si hva det skyldes at du ikke så noe da du så deg i speilet, og etterpå så du bare en svart vegg. Imidlertid vil man bli utslitt av mangel på søvn, og det kan hende at det du opplevde er et utslag av mangel på søvn, uten at jeg kan si det med sikkerhet.
Jeg vil råde deg til å snakke med foreldrene dine om hvordan du har det for å få hjelp og støtte fra dem. Videre vil jeg anbefale deg å få en sjekk hos fastlegen bare for å utelukke at det er noe fysisk som ga seg utslag i at du ikke så, samt gjør at du ikke sover. Så tenker jeg at du kan snakke med helsesøster om dine søvnproblemer. Det finnes ulike teknikker man kan bruke for å komme inn i en god søvnrytme igjen.

Du har sikkert gjort mange tiltak for å få sove, men jeg kan jo minne om en del faktorer som er viktige for god søvn. For det første er det viktig å stå opp og legge seg til samme tid hver dag, og være i aktivitet gjennom dagen. Ernæring er også viktig. Så derfor bør man spise regelmessig, og spise sunn mat. Det er lurt å ikke spise for sent på kvelden. Trening fremmer søvn. PC og tv bør man ikke se på den siste timen før man skal sove. Noen sover bedre hvis de drikker litt varm melk før de skal sove, samt tar en varm dusj. Ha det kjølig der du skal sove. Legg deg i sengen, og ha fokus på å slappe av og ikke noe fokus på at du MÅ sove. Det skaper bare stress. Tenk at det er nok og slappe av.

Jeg håper at dette kan hjelpe deg litt.

Lykke til.

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bistand
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bistand